Hoppa till huvudinnehållet

Ridsportkändis höll träningar i ridhuset

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Elitryttaren Pontus Hugosson höll hopputbildning hos Eds Ryttarsällskap.
Elitryttaren Pontus Hugosson höll hopputbildning hos Eds Ryttarsällskap. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Elitryttaren Pontus Hugosson har siktet inställt på en plats i OS-laget. Under veckoslutet kom han till Eds Ryttarsällskap med sin mobila hinderpark och höll träningar i ridhuset.

– Det har varit väldigt trevligt här idag, trevlig atmosfär och duktiga ryttare, sa han.

Pontus Hugosson från Kungsbacka är en av Sveriges främsta fälttävlansryttare men är även stor på Youtube och känd från tv-programmen Bonde söker fru och Talang. I Talang deltog han med sin ponny Katitzi.

När Hugosson inte tävlar och tränar fälttävlan åker han runt hos ridklubbar, främst i södra Sverige och håller träningar. Då plockar han ur mellanväggarna i sin hästtransport och lastar istället in hinder. Hinder som han designat och byggt själv för att kunna ha träningar i terrängmomentet.

– På så sätt kan klubbar som inte har egen terrängbana köra terrängträning. Det har växt fram till ett behov, det är väldigt hög efterfrågan. Jag är fullbokad varje helg, säger han.

Dalsland och Bohuslän

Till träningen hos Eds Ryttarsällskap kom inte bara egna medlemmar utan det var deltagare från klubbar i både Dalsland och Bohuslän. Intresset var stort.

– Det är 30 ekipage med fem i varje grupp. Vi har haft träningar sedan nio idag, sa ordföranden Anna Johansson frampå eftermiddagen.

Från klockan nio på morgonen till sju på kvällen pågick hoppträning i ridhuset.
Från klockan nio på morgonen till sju på kvällen pågick hoppträning i ridhuset. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Dessutom hölls en meet and greet på fredagskvällen med ett 50-tal deltagare, berättar hon. Hugosson föreläste och det fanns möjlighet att ställa frågor.

Han var nöjd med besöket i Ed.

– Det har varit väldigt trevligt och trevlig atmosfär, välkomnande, härlig stämning och duktiga ryttare. De är schyssta mot sina hästar, med det menar jag inte att de är snälla och ger dem godis utan att de är tydliga så hästen vet vad den ska göra. Både människor och djur gillar tydlighet, säger han.

”Behövde inte göra nånting”

Dessutom var han överraskad över klubbens engagemang och hjälpsamhet.

– Jag brukar få sätta upp hindren själv när jag är ute och har träningar, här behövde jag inte göra någonting, säger han.

Hästarna fick bekanta sig med hindren innan det var dags att hoppa.
Hästarna fick bekanta sig med hindren innan det var dags att hoppa. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Det var första gången han besökte Edsklubben men inte första gången han var i Dalsland. Hans föräldrar tävlade i fälttävlan och brukade delta i tävlingarna på Baldersnäs.

– När jag var liten var jag med på Baldersnäs och jag har även tävlat där själv. Det är en jättetrevlig miljö där och det var en trevlig bana, säger Pontus Hugosson.

Pontus Hugosson tillsammans med klubbens ordförande Anna Johansson och Amanda Forsdahl från ungdomssektionen.
Pontus Hugosson tillsammans med klubbens ordförande Anna Johansson och Amanda Forsdahl från ungdomssektionen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Men han tävlade först i banhoppning, började som tolvåring men bytte till fälttävlan när han var 19 vilket han inte ångrar.

– Fälttävlan är den roligaste utmaning du kan göra med en häst och den tuffaste. Du tränar varierat med hästen, det är brett och allsidigt. Sedan är du som ryttare en mycket viktig del av ekipaget i fälttävlan. Det måste vara 50-50 häst och ryttare.

”Nytt försök till våren”

Idag har han fyra hästar som han tränar och en av dem tror ha mycket på.

– Jag har en häst jag tränat i flera år som är lovande. Den heter Zim Fire, en speciell häst, busig. Men den är elva år nu och mer mogen så den börjar bli intressant, säger han.

– Jag räknar med att börja tävla i mars. Jag siktar på att försöka kvala in till OS i år. I höstas var det stolpe ut, men jag ska göra ett nytt försök till våren. Det hade varit roligt att kvala in men det är en lång väg att ta sig dit.

OS går i Frankrike i slutet av sommaren och fälttävlansgrenen avgörs i Versaille. Sverige har tre platser.

Pontus Hugosson hade med sig egna hinder till träningen.
Pontus Hugosson hade med sig egna hinder till träningen. Foto: Britt-Marie Erlandsson
Deltagarna fick med sig många tips och råd från lördagens träning.
Deltagarna fick med sig många tips och råd från lördagens träning. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

Anna JohanssonBaldersnäsBohuslänDalslandDesignEds RyttarsällskapGodisMotion och hälsaSportTräningTV

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.