Hoppa till huvudinnehållet

Långväga gäster fick veta mer om skolan med ”superkrafter”

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Det var många som under fredagen och lördagen passade på att kika på utbildningarna på Stiftelsen Stenebyskolan och HDK-Valand Campus Steneby när det var öppet hus.
Det var många som under fredagen och lördagen passade på att kika på utbildningarna på Stiftelsen Stenebyskolan och HDK-Valand Campus Steneby när det var öppet hus. Foto: Helena Lindgren
  • Foto: Helena Lindgren
  • Klara Bothén, lärare på fördjupningsåret.
    Klara Bothén, lärare på fördjupningsåret. Foto: Helena Lindgren
  • Foto: Helena Lindgren
  • Foto: Helena Lindgren
  • Stenebyskolan, Steneby skola, HDK, Dals Långed, öppet hus. Under fredagen och lördagen var det öppet hus på Stenebyskolan i Dals Långed.
    Stenebyskolan, Steneby skola, HDK, Dals Långed, öppet hus. Under fredagen och lördagen var det öppet hus på Stenebyskolan i Dals Långed. Foto: Helena Lindgren

– Som en konstbubbla.

Det var vad några av besökarna på Stenebyskolans öppna hus hade hört om utbildningarna i Dals Långed innan de anlände. Så förväntningarna var höga när skolans studerande guidade runt besökarna bland de olika verkstäderna. Kreativiteten sitter som etsade i skolans väggar så besökarna kunde nog ganska snart konstatera att ryktet om Stenebyskolan stämmer.

– Det finns ett tänk här som är som en superkraft. Lärarna uppmuntrar till utforskande arbete och man är inte begränsad. Inget är fint eller fult, alla uttryck är värdefulla.

Det säger Knut Larsson som gör sitt andra år på Stenebyskolan. Han kommer från Göteborg, men bor numera i Dals Långed och var en av de studerande på skolan som guidade runt besökarna som hade tagit sig dit för att kika på utbudet.

Han lyfter även lärarna som en viktig tillgång.

Knut Larsson gör sitt andra år på Stenebyskolan.
Knut Larsson gör sitt andra år på Stenebyskolan. Foto: Helena Lindgren

– Nästan alla är yrkesverksamma inom sina respektive tekniker, vilket är väldigt positivt.

Under fredagen och lördagen var det fritt fram för den som var nyfiken att kika på Stiftelsen Stenebyskolan och HDK-Valand Campus Steneby utbildningar.

Tidigt på bussen

Precis som andra år gick det gratis buss från både Stockholm och Göteborg. Tre besökare som hade fått stiga upp tidigt på morgonen för hinna med bussen från Stockholm var Ella Flodström, Ebba Elsmark och Alice Beidegård. De studerar idag modedesign på gymnasienivå i Stockholm.

De var förväntansfulla inför besöket.

Ella Flodström, Ebba Elsmark och Alice Beidegård hade tagit bussen från Stockholm för att kolla in utbildningarna som de bara hade hört gott om: ”Det är som en konstbubbla”, sa de.
Ella Flodström, Ebba Elsmark och Alice Beidegård hade tagit bussen från Stockholm för att kolla in utbildningarna som de bara hade hört gott om: ”Det är som en konstbubbla”, sa de. Foto: Helena Lindgren

– Bland annat har vi fått information om skolan på Sacos stundentmässa och dessutom har vi hört mycket gott om utbildningarna av våra lärare. Det vi har fått till oss är att det ska vara bra lokaler, inspirerade miljö och bra gemenskap. Som en konstbubbla, säger tjejerna innan de ger sig iväg på en rundvandring på skolan.

Stiftelsen Steneby har idag 100 platser.

Längst upp i ett av husen som tillhör utbildningarna på Stenebyskolan finns en utbildningssal där det bland annat utbildas i kroki.
Längst upp i ett av husen som tillhör utbildningarna på Stenebyskolan finns en utbildningssal där det bland annat utbildas i kroki. Foto: Helena Lindgren

Artikeltaggar

Dals LångedHDK-Valand vid StenebyLärareSkola och utbildningStenebyStenebyskolanStiftelsen StenebyskolanStiftelserStockholmUtbildningVerkstäder

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.