Hoppa till huvudinnehållet

De här programmen läggs ner i Sveriges Radio

Publicerad:
Sveriges Radio omorganiserar. Arkivbild.
Sveriges Radio omorganiserar. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Kinapodden och sändningar på flera språk tas bort, och även tjänsten som klimatkorrespondent försvinner när Sveriges Radio nu sparar.

"För vår publik tror jag att det kommer att komma som en chock”, säger Lorin Ibrahim, producent på Radio Sweden kurdiska som upphör den sista mars.

Sändningarna på ryska och tigrinja, som talas i Eritrea, kommer att upphöra.

Sveriges Radio ska spara totalt 250 miljoner kronor, 150 miljoner på personalkostnader. Totalt har Sveriges Radio drygt tre miljarder kronor per år i avgiftsmedel och 2 300 anställda.

På onsdagen kom beskedet om hur hela besparingen på 250 miljoner kronor kommer att genomföras, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Runt 180 tjänster påverkas, varav 45 tjänster löses genom pensionsavgångar, och 40 tjänster genom naturlig avgång. Men runt 95 tjänster kvarstår att lösa, och under ett möte med ledningen på onsdagen fick personalen beskedet att 100 personer varslas från Sveriges Radio, skriver Journalisten.

Anledningarna till sparkravet är flera: inflationen, det pressade säkerhetsläget och dyrare utrustning. För lyssnarnas del har det redan märkts i programutbudet – program som "Public service", "Människor och tro" och "Odla med P1" samt radioföljetongen har redan lagts ned.

– Det räcker inte med att vi har samma ekonomiska problem som alla andra har. Vi har nu höjda säkerhetskrav. Allt det här gör att det har kommit nya lagkrav och förväntningar på Sveriges Radio, har SR:s vd Cilla Benkö tidigare sagt till TT.

För Ekot görs flera neddragningar. Ekots Kinakommentator tas bort. Kinapodden i P1 kommer också att läggas ner.

Även tjänsten som Sveriges Radios klimatkorrespondent kommer att tas bort.

Sara Haldert/TT

Emma Gate/TT

Program som läggs ned efter sparpaketet

"Public service"

"Radioföljetongen"

"Människor och tro"

"Odla med P1"

"Önskesöndag"

Rättat: I en tidigare version av faktarutan fanns felaktig information om vilka program som lagts ner.

Artikeltaggar

Cilla BenköEkonomiInflationNöje/KulturPublic serviceRadioServiceSpråkSveriges RadioSveriges Radio P4

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.