Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen svarar byalag om indragna busslinjen

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Busslinje 751 drogs in på grund av för få resenärer.
Busslinje 751 drogs in på grund av för få resenärer. Foto: Conny Hultgren

Bengtsfors kommun har lämnat svar på den skrivelse Torrskogs byalag skrev i och med att enda busslinjen som fanns, 751, blev indragen. En indragning som drabbar gymnasieungdomar och andra invånare utan körkort.

– Vi har fått ett utförligt svar från Bengtsfors kommun och det är inte så mycket vi kan göra nu, säger Jenny Östanlind, ordförande i Torrskogs byalag.

Bengtsfors kommun förklarar att de ansvarar för att elever i grundskolan får skolskjuts. Elever på gymnasiet har inte rätt till skolskjuts men kommunen bekostar skolbusskort för att kunna åka med den ordinarie kollektivtrafiken. I mån av plats får gymnasieelever åka med skolbussarna.

Jenny Östanlind är ordförande i Torrskogs byalag.
Jenny Östanlind är ordförande i Torrskogs byalag. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Västra Götalandsregionen ansvarar för kollektivtrafiken och Västtrafik AB, som ägs av regionen, är de som planerar och upphandlar kollektivtrafiken. När Västtrafik genomförde förstudier 2020, skriver Bengtsfors kommun, för linjetrafik i Dalsland konstaterade de att det var färre än en resenär per tur, som inte var grundskoleelev, som åkte med 751 Torrskog-Ärtemark-Bengtsfors. Därför beslutade Västtrafik att dra in den aktuella linjen.

Samordning

Vidare förklarar Bengtsfors kommun att de reviderade sina skoltider inför upphandlingen 2023-2033 för att få till en samordning med skolskjutsarna för eleverna på Bäckeskolan och Ekhagsskolan med Bengtsgården. Syftet var bland annat att minska antalet elever som behövde byta buss samt att minska kostnaderna för skolskjutsar.

Förändringen med senare skolstart innebär att gymnasieungdomar bosatta i Ärtemark och Torrskog och som går på Karlbergsgymnasiet inte längre kan åka med skolbussarna som de gjorde med linje 751. Om Karlbergsgymnasiets elever börjar senare eller slutar tidigare kan det finnas möjlighet att åka med skolbussarna.

Det skriver Bengtsfors kommun, genom skolskjutsansvarig Sara Larsson, och håller med om att det är mycket tråkigt när kollektivtrafik försvinner och att det slår hårt mot de som själva inte kan köra bil. Däribland gymnasieungdomar.

Förlorar den enda busslinjen – ungdomar drabbas: ”Då måste jag stanna hemma”Byalagen lämnar in skrivelse: ”Tänker kommunstyrelsen agera?”

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommunBengtsgårdenBäckeskolanGrundskolanGymnasieskolanKarlbergsgymnasietKollektivtrafikSara LarssonSkola och utbildningTorrskogTrafikUpphandlingVästra GötalandsregionenVästtrafik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.