Hoppa till huvudinnehållet

Budget klubbad – 48 miljoner ska sparas på tre år

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Samverkanspartiernas budget antogs i fullmäktige. Ingo Asplund (L), Ulla Börjesson (S) och Linda Jansson (M).
Samverkanspartiernas budget antogs i fullmäktige. Ingo Asplund (L), Ulla Börjesson (S) och Linda Jansson (M). Foto: Johan Lindahl

Efter en lång och intensiv debatt antog kommunfullmäktige i Färgelanda minoritetsstyret S, M och L:s budget för de kommande tre åren. Det innebär att kommunen ska spara nästan 50 miljoner under perioden. Detta genom att lägga ner en eller flera skolor.

– I förlängningen kan det innebära personalneddragningar, men inte nu, säger Ulla Börjesson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Under onsdagskvällen sammanträdde kommunfullmäktige i Färgelanda för att ta stora och viktiga beslut om kommunens framtid.

Hur mycket pengar har skolan och omsorgen att röra sig med de kommande tre åren?

Efter flera timmars intensiv men saklig debatt, stod det klart. Samverkanspartierna Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalernas budget klubbades igenom, som innebär besparingar på nästan 50 miljoner de kommande tre åren.

Detta främst genom att se över personalkostnader och minska antalet fastigheter, både inom skolan, omsorgen och kommunstyrelsen.

Huvudförslaget var S, M och L:s budget, medan centerpartiets förslag röstades fram som motförslag. Styrets budget vann med 13 röster mot Centerns sex. Nio SD-ledamöter lade ner sina röster. SD, C och KD reserverade sig mot förslaget.

– Vi står inför stora ekonomiska utmaningar, och vi i minoritetsstyret vill ta ansvar för att vända denna negativa trend. Börjar vi inte denna resa nu kommer vi ha problem under många år framgent. Jag är övertygad om att vi kan vända detta om vi bara tänker klokt och fattar genomtänkta beslut, sa kommunstyrelsens ordförande Ulla Börjesson (S).

”Förstår inte”

Kritik mot den här budgeten kom främst från Centerpartiet, som inte ansåg att matematiken gick ihop.

–Nej, vi förstår verkligen inte. Vi ser bara att det är 20 miljoner i besparing i ramarna. Men det är minskningarna på 30 miljoner som vi inte kan se. Det är också väldigt stora besparingar första året för att de inte är beredda att ta ett minusresultat. Då måste vi stänga många verksamheter för att hålla budget. Det blir nog varslingar inom skolan, jag kan inte tro något annat.

Ann Blomberg, gruppledare för Centerpartiet i Färgelanda.
Ann Blomberg, gruppledare för Centerpartiet i Färgelanda. Foto: Helena Lindgren

Även Sverigedemokraterna tyckte att budgeten är otydlig och oroväckande.

– Ja, det är osäkert allting. De säger inte vad de ska spara på. De lägger massa besparingskrav, men det finns ingen tydlig viljeinriktning, säger Christoffer Wallin, vice gruppledare i SD:s fullmäktigegrupp i Färgelanda.

Vad tror du att det här kommer att innebära?

– Ska man klara de här ramarna behöver man säga upp personal, både inom skolan och omsorgen, säger han.

Men Ulla Börjesson, som är nöjd över att samverkanspartiernas budget klubbades, menar fortsatt att besparingar gäller fastigheter och inte personal.

– Om vi leker med tanken att vi lägger ner till exempel Höjdenskolan, då behöver inte barn och utbildningsnämnden betala hyra till kommunstyrelsen för den fastigheten. Det är där besparingen ligger. Sen om fastigheten är undermålig, då kanske man river den eller låter den stå tom, och då går driftskostnaderna ner, säger hon.

Christoffer Wallin, vice gruppledare i SD:s fullmäktigegrupp i Färgelanda.
Christoffer Wallin, vice gruppledare i SD:s fullmäktigegrupp i Färgelanda. Foto: Privat

Men om man beslutar att lägga ner fler än en skola, då kanske man inte behöver lika många rektorer, menar Ulla Börjesson.

– Hade man inte kunnat spara på fastigheterna, då hade det blivit personal och det är inte tanken. Det stålbadet gjorde man för två år sedan. Men om det blir flera skolor som läggs ner, då kanske vi inte behöver sex och en halv rektor, som vi har idag. I förlängningen kan det innebära personalneddragningar, men inte nu.

Detaljbudget tas av respektive nämnd i december, eller början av nästa år.

Läs också

Artikeltaggar

BeslutBudgetarCenterpartietChristoffer WallinEkonomiFärgelandaHöjdenskolanKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristdemokraternaModeraternaPolitikSkola och utbildningSocialdemokraternaUlla Börjesson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.