Hoppa till huvudinnehållet

Hanebol går mot rekordtidig skidpremiär – går åt 800 liter vatten i minuten

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Stora kullar med konstsnö tornar upp sig vid Hanebol. I slutet av den här veckan eller i början av går snöläggningen in i nästa fas när snön ska köras ut och prepareras.
Stora kullar med konstsnö tornar upp sig vid Hanebol. I slutet av den här veckan eller i början av går snöläggningen in i nästa fas när snön ska köras ut och prepareras. Foto: Fredrik Tacacho

Snöproduktionen är igång på Hanebol. Tack vare den långvariga kylan kan det bli rekordtidig premiär på konstsnöspåret.

– Om allt går helt perfekt skulle det kunna finnas spår i slutet av nästa vecka, säger Tomas Johansson, en av snöläggarna i Åmåls OK.

En mindre fjällkedja har tagit form på Hanebols konstsnöslinga. Två dygns snöproduktion har gett några rejäla kullar med snö på det så kallade skidtorget.

När Åmåls OK och kommunen såg att minusgraderna skulle hålla i sig en lång tid framöver drog de igång snöproduktionen i söndags kväll. Två dygn senare, när det började bli lite mildare i tisdags kväll, stängdes systemet av.

– Det har rullat på bra. Det har bara varit små incidenter, sånt man kan lösa på plats och inget utöver det som brukar hända när man drar igång, säger Tomas Johansson.

Lägligt driftsstopp

Det planerade driftstoppet kom lägligt. Den konstgjorda dammen har inte obegränsat med vatten och får nu en välbehövlig påfyllning.

– Det går åt 800 liter i minuten. På 40 timmar blir det en del, säger Tomas Johansson.

Efter ett par dygns uppehåll i produktionen är planen att börja producera snö igen på fredag kväll, då temperaturen ser ut att sjunka igen.

– En tredjedel är helt färdigproducerad och nästa etapp blir till helgen. Om allt går som det ska kan all snöproduktion vara färdig i slutet på den här veckan eller i början av nästa. Sedan börjar vi med utläggning.

Luftig snö

Då är det i första hand det två kilometer långa konstsnöspåret man fokuserar på. Den lilla natursnön som har kommit räcker inte för att spåra de längre spåren.

– Det är konstsnöslingan vi satsar på. Den snön som har kommit ger väldigt fin inramning men det är inget man kan åka på, den är väldigt luftig.

Hanebol går mot en rekordtidig premiär på konstsnöslingan.
Hanebol går mot en rekordtidig premiär på konstsnöslingan. Foto: Fredrik Tacacho

I och med att det har varit kallt en längre tid och marken är frusen är förutsättningarna goda för att få till ett bra konstsnöspår.

– Om allt går helt perfekt skulle det kunna finnas spår i slutet av nästa vecka. Det är väldigt tidigt i så fall. Vid lucia har vi haft spår några gånger tidigare och då har man varit väldigt nöjd.

Det ser ut att bli en lång vinter för Åmåls skidåkare?

– Ja, men det kan svänga fort. Jag vågar inte ta ut något i förskott. Men hittills har det gått bra.

Arbetet med spåret sköts av ett gäng frivilliga från Åmåls OK och Åmåls kommun. Mellan 16 och 18 personer från klubben ingår i arbetsschemat där de jobbar i tretimmarspass.

Snart kommer även de mindre snökanonerna längs med spåret att sättas igång.
Snart kommer även de mindre snökanonerna längs med spåret att sättas igång. Foto: Fredrik Tacacho
Konstsnö tål mildväder bättre än natursnö och förhoppningsvis väntar nu en lång vinter för traktens längdåkare.
Konstsnö tål mildväder bättre än natursnö och förhoppningsvis väntar nu en lång vinter för traktens längdåkare. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

LängdskidåkningSnöVäderÅmålÅmåls kommunÅmåls OK

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.