Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen får föreläggande efter återkommande brister med städrutiner

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Det städas inte tillräckligt bra och ofta i förskolorna och skolorna i Dals-Eds kommun. (Arkivbild).
Det städas inte tillräckligt bra och ofta i förskolorna och skolorna i Dals-Eds kommun. (Arkivbild). Foto: Hasse Holmberg / TT

Återkommande brister i städningen på förskolor och skolor i Ed gör att Dals-Eds kommun nu åläggs att rätta till bristerna en gång för alla. Senast den 31 mars vill Dalslands miljö- och energinämnd veta hur det ska gå till.

Det är i samband med olika tillsynsbesök som Dalslands miljö- och energikontor gjort i kommunens förskolor och skolor som bristerna upptäckts. Bristerna har varit flera och återkommande i olika grader ända sedan 2016 och upptäckts i samband med såväl anmälda som oanmälda besök. Det handlar bland annat om bristfällig städning, att det inte städas tillräckligt ofta och oklar ansvarsfördelning mellan lokalvårdare och pedagogisk personal.

Dialog har inte fungerat

Trots tidigare utfärdade enskilda förelägganden på flera av skolorna och förskolorna har problemen inte löst sig på ett tillfredsställande sätt. Inte heller har dialog mellan lokalvårdare och pedagoger fungerat fullt ut, menar Dalslands miljö- och energinämnd. Brister kvarstår i ett flertal verksamheter.

Eftersom det inte gått att komma till rätta med problemen tar miljö- och energinämnden nu till starkare verktyg. Kommunstyrelsen ska därför redovisa en övergripande plan för hur de återkommande brister som noterats i städningen ska avhjälpas.

Artikeltaggar

BristerDalslandFörskolorMiljöSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.