Hoppa till huvudinnehållet

Nio personer häktade efter stort narkotikatillslag: ”Värt 30 till 40 miljoner ute på gatan”

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Reporter Marcus Mathiesen
Marcus Mathiesen
marcus.mathiesen@nwt.se
Narkotikan påträffades vid ett tillslag på en länsväg utanför Essunga.
Narkotikan påträffades vid ett tillslag på en länsväg utanför Essunga. Foto: Emma Hjorth

De nio personer som i slutet av förra veckan greps för inblandning i grov narkotikabrottslighet har nu häktats. Totalt hittades omkring 160 kilo narkotika när polisen slog till mot personerna.

Enligt kammaråklagare Stefan Lind kan narkotikan var värd mellan 30 och 40 miljoner kronor på gatan.

Det var onsdagen den 22 november som polisen gjorde flera tillslag i hela landet, bland annat efter samarbete med tullen i västra Götaland och Värmland. Nio personer greps och stora mängder narkotika beslagtogs.

– Det rör sig om omkring 160 kilo narkotika. Det är flera olika sorters narkotika, säger Stefan Lind, kammaråklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Hur mycket är narkotikan värd?

– Om halterna är normala så handlar det uppskattningsvis om 30 till 40 miljoner kronor ute på gatan. Det är ett mycket stort tillslag som gjorts.

Enligt Stefan Lind gjorde polisen tillslagen mot det nio personerna efter en längre tids spaning. Narkotikan påträffades vid ett tillslag på en länsväg utanför Essunga.

Genrebild.
Genrebild. Foto: Pressbild

– Det har gjorts en större insats mot det här nätverket, eller konstellationen kanske är mer rätt att säga. Några av dem som har häktas har kopplingar till Bandidos i Vänersborgstrakten, men flera andra av de häktade är personer som vi inte har sett tidigare. De är nya i konstellationen och har inte nödvändigtvis kopplingar till Bandidos.

Var greps personerna?

– Det var på flera olika ställen och vid olika tillfällen. Tre av gripandena skedde i Trollhättan, två i Vänersborg, men det har även gjorts insatser i Uddevalla, Göteborg, Örebro och utanför Essunga.

Det är totalt åtta män och en kvinna som har häktats. Den yngste är 20 år, den äldste 57.

Var är de hemmahörande någonstans?

– Det är på flera olika platser i landet, bland annat i Vänersborg, Trollhättan och Uddevalla, men även i östra Sverige. Några är inte från Sverige.

De häktade är misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott, medhjälp till det, och grovt narkotikabrott. Rubriceringen synnerligen grovt narkotikabrott används när det misstänks vara en del av en organiserad verksamhet i syfte att bedriva handel med narkotika, eller om mängden som hittats är osedvanligt stor.

De nio personerna häktades samtliga av en jourdomstol i Uddevalla under söndagen. Ärendet ligger annars hos Vänersborgs tingsrätt.

Är alla häktade för samma rubricering?

– Nej, vi har ett antal fullbordade brott, som då rubriceras som synnerligen grovt narkotikabrott, sen har vi några medhjälp till det, och en häktas för grovt narkotikabrott, säger kammaråklagare Stefan Lind.

Varför är det synnerligen grovt?

– För att vi har mängder som vida överstiger grovt brott, vi har beslag på totalt 160 kilo av olika preparat med olika straffvärde.

Enligt Stefan Lind väntar nu ett omfattande utredningsarbete, innan eventuella åtal kan väckas mot de häktade personerna.

– Det kommer att dröja flera månader innan åtal kan väckas, säger han.

Flera personer i kriminella nätverk gripna efter samordnad polisinsats

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDalslandNarkotikaNarkotikabrottVärmlands län

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.