Hoppa till huvudinnehållet

Ansvarig politiker: ”Olympen är ett bättre alternativ”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Susanne Öhrn (M) är ordförande för sociala utskottet i Bengtsfors kommun.
Susanne Öhrn (M) är ordförande för sociala utskottet i Bengtsfors kommun. Foto: Conny Hultgren

Anhöriga riktar kritik mot den beslutade flytten av LSS-boendet till Olympen i Bengtsfors. Dalslänningen har frågat Susanne Öhrn (M), ordförande för sociala utskottet, hur hon ser på saken.

– De nuvarande lokalerna på Storgatan är inte ändamålsenliga som LSS-boende. Vi har också ett ökande behov av LSS-boende samtidigt som vi har svårt att erbjuda flera olika nivåer av vårdbehov. Vi ska kunna anpassa boendet efter de boendes behov och även lokalanpassa för personalen. Det kommer vi att kunna göra på Olympen, säger Susanne Öhrn.

Hon berättar att fastigheten på Olympen, som alltså ägs av det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus AB, har varit föremål för diskussion under ett antal år.

Så blir LSS-boendet

Den nya gruppbostaden kommer att bestå av sex lägenheter i bottenplan, ett gemensamhetsutrymme och personalutrymme.

Vidare kommer servicebostaden att bestå av sex lägenheter, gemensamhetsutrymme och personalutrymme på övre plan och två större lägenheter i suterängplan för till exempel sammanboende hyresgäster. I suterrängplanet kommer även utrymme att finnas för korttidsverksamhet vuxen LSS.

– Huset på Olympen är på 1 150 kvadratmeter, en fin fastighet som ligger centralt och bra. Dagens boende är på 500 kvadratmeter. Och Dalslandskliniken är endast på 354 kvadratmeter. Bengtsfors kommun har redan idag för många lokaler och det är inte aktuellt att köpa på oss ytterligare en fastighet. Det vore orimligt. En lokal som dessutom är betydligt mindre än den på Olympen, säger Susanne Öhrn.

Alternativet är väl i så fall att bygga ut Dalslandskliniken?

– Det är inte aktuellt för oss att köpa in och bygga ut den fastigheten.

De anhöriga lyfter fram flera fördelar med Dalslandskliniken. Det är ett enplanshus där de boende skulle kunna ta sig ut på en gräsmatta, vistas och arbeta i en trädgård, grilla och gå ner till vattnet och bada. Brukarna skulle också ha nära till sitt arbete på Industrigatan.

– Även om läget är jättefint så förslår inte lokalerna. Det ska också vara nära centrum där butiker och service finns och det får de på Olympen. Bengtsforshus har som fastighetsägare förstås också en skyldighet att se till så att det är en trevlig utemiljö vid Olympen. Det är också flera av de boende som har sina jobb på Flitiga händer eller i någon av de övriga butikerna i centrum, så det blir alltid några som får gå.

Men ni ska väl i första hand tänka på brukarna?

– Förslaget är inte att brukarna ska få det sämre. Tvärtom. Olympen är ett bra alternativ som LSS-boende. Det ligger centralt och är en fin fastighet.

De anhöriga säger sig inte ha fått någon information inför det här flyttbeslutet och de är oroade över att fastigheten på Olympen inte blir så bra för deras barn.

– Jag är inte helt säker på hur dialogen har skett mellan tjänstemän och brukare och deras anhöriga här. Men det har varit flera ordinarie anhörigträffar och jag förutsätter att de har fått information om vad som varit på gång. Särskilt som alternativet med Olympen har varit uppe till diskussion under två-tre år, säger Susanne Öhrn.

I en tjänsteskrivelse kan man läsa att kommunen ska ”effektivisera i alla fall med 1-3 årsarbetare”. Det innebär alltså personalnedskärningar?

– Nej, det är inte säkert att någon behöver sägas upp i personalen utan det kan vara så att om man har fler brukare på samma ställe så kan personalen gå emellan och i de fall det är dygnet-runt-personal så kan man samverka vilket inte funkar om man har flera boende placerade på geografiskt skilda platser. Inom hela vård- omsorgsområdet så är det så att vi behöver all personal vi kan få men även att vi använder den på bästa sätt, säger Susanne Öhrn.

Ska vara klart 2025

Bengtsfors kommunstyrelse har nu beslutat att skriva ett 15-årigt hyresavtal med Bengtsforshus AB för ett LSS-boende på Olympen. Kostnaden blir 1 150 kronor per kvadratmeter. Hur mycket det kommer att kosta att bygga om och anpassa fastigheten för LSS-boende genom att bygga hiss och annat är oklart.

Om allt går i lås med entreprenör och annat beräknas byggstart till den 1 juni 2024. Planerat tillträde för hyresgäst efter färdigställande och slutbesiktning är satt till den 1 mars 2025.

LSS-boende flyttas till Olympen – anhöriga: ”En mycket dålig idé”

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommunBengtsforshus ABBostad och byggenButikerDalslänningenFastigheterIndustrigatanKommunstyrelsenLSSLSS-enhetenLägenheterModeraternaPolitikSusanne ÖhrnVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.