Hoppa till huvudinnehållet

Pengakris hotar skötseln av idrottsanläggningen

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Pengarna räcker inte till för att sköta driften av Bergslätts IP. Nu har en av de föreningar som har verksamhet på anläggningen sagt upp avtalet med kommunen.
Pengarna räcker inte till för att sköta driften av Bergslätts IP. Nu har en av de föreningar som har verksamhet på anläggningen sagt upp avtalet med kommunen. Foto: Håkan Fredriksson

Pengarna för att sköta driften av Bergslätts idrottsplats räcker inte till. Nu har en av de föreningar som har verksamhet på området även sagt upp sitt avtal med kommunen.

Det är fortsatta problem kring hur driften och skötseln av Bergslätts idrottsplats ska gå till. Problemen började 2022 i samband med att ett nytt skötsel- och underhållsavtal tecknades mellan Dals-Eds kommun och de föreningar som använder anläggningen. Tanken då var att kommunen å sin sida skulle anlita en entreprenör som utför viss skötsel av anläggningen och att föreningarna å sin sida också skulle utföra ett visst arbete.

Men det har inte fungerat. Pengarna räcker helt enkelt inte till. Dessutom har inte samarbetet mellan de föreningar som har verksamhet på området; Eds Skidklubb, Eds Fotbollsförening och Eds Tennisklubb, fungerat.

Ingen respons

Eds SK sa därför upp avtalet med kommunen för några veckor sedan.

– Vi har under året, dels i våras, försökt få till ett möte med de andra föreningarna för att ta fram en gemensam budget för hur driftsbidraget skulle användas 2023, men fick ingen respons. När avtalet tecknades fanns även en muntlig överenskommelse om att det skulle hållas ett uppföljningsmöte i slutet av sommaren, men inte heller denna gång fick vi till något möte. Därför har vi sagt upp avtalet, skriver klubbens ordförande Annika Lännhult i ett mejl till Dalslänningen.

Behövdes ny lösning

Bakgrunden till att det tecknades ett nytt avtal kring drift och skötsel av Bergslätts IP för två år sedan var att det inte längre gick att sköta anläggningen på det sätt som gjorts tidigare.

Bergslätts IP fick ett stort lyft för drygt 20 år sedan och fram till och med utgången av 2021 sköttes anläggningen av personal från kommunförrådet. Budget och ansvar låg då på den tekniska förvaltningen. Det var även möjligt att sköta anläggningen genom att anställa personer genom arbetsförmedlingen, som stod för en stor del av lönekostnaden. Eds FF kunde på så sätt anställa två personer på heltid med hjälp av lönebidrag – 1,5 tjänst handlade om skötsel av anläggningen och det fanns även en halvtidstjänst som kanslist. Driftsavtalet som fanns mellan Eds FF och kommunen upphörde att gälla den 31 december 2021.

Rörigt avtal

Ett annat problem med det avtal som tecknades inför 2022 – förutom att pengarna inte räcker till – är att ansvaret för anläggningen ligger hos kommunens fastighetsförvaltare medan budgeten finns i en annan förvaltning. Samtidigt är det de tre föreningar som ingått avtalet, som är ansvariga för att budgeten hålls.

Den något röriga lösningen ser nu alltså ut att ha nått vägs ände i och med att Eds SK sagt upp avtalet med kommunen.

– Vi hade ett möte med kommunen i förra veckan. Där framförde vi vårt önskemål om att driftsbidraget till Bergslätt fördelas mellan ytorna och föreningarna som är verksamma på Bergslätt. Då kan vi budgetera, följa upp och säkerställa att vi inte förbrukar mer pengar av vad som tilldelas, framhåller Annika Lännhult, ordförande i Eds SK.

– Självklart finns det alltid önskemål om mer resurser till idrotten, men när resurserna är begränsade får vi prioritera vad vi kan köpa in och vad som behöver göras med ideellt arbete, fortsätter Annika Lännhult.

Upp i kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen i Dals-Ed tar i nästa vecka upp frågan om hur drift, ansvar och skötsel av anläggningen ska se ut framöver och hur ett nytt avtal kan tecknas.

Artikeltaggar

Annika LännhultAvtalBergslätts IPBudgetarDalslänningenEds FFEds SKEds TennisklubbIdrottsplatsKommunstyrelsenSport

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.