Hoppa till huvudinnehållet

VA-avgifter höjs med 8 procent

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
VA-avgifterna i Dals-Eds kommun höjs med åtta procent nästa år.
VA-avgifterna i Dals-Eds kommun höjs med åtta procent nästa år.

VA-avgifterna i Dals-Ed höjs med åtta procent nästa år. Det är en högre höjning än de senaste åren, men ändå en betydligt mindre höjning jämfört med många andra kommuner.

Till exempel höjer grannkommunen Munkedal med 25 procent.

VA-avgifterna är de kommunala avgifter och taxor i Dals-Ed som höjs mest nästa år. Både brukningsavgiften och anläggningsavgiften höjs med åtta procent efter beslut på det senaste mötet i kommunfullmäktige.

Carlos Garcia är VA-chef i Dals-Ed.

– Vi ska fortsätta med de insatser vi behöver genomföra, som att till exempel förnya ledningsnätet, men utan att belasta samhället och kollektivet för mycket, säger Carlos Garcia.

Snitthöjning 10-15 procent

Enligt branschorganisationen Svenskt Vatten spås den genomsnittliga höjningen av VA-taxorna i landets kommuner bli mellan 10 och 15 procent nästa år. Höjningen i Dals-Ed blir alltså lägre än genomsnittet.

Så var det även förra året.

– Dals-Ed är en liten kommun med få tätorter och det gör att vi inte behöver höja lika mycket som många andra kommuner. Dessutom har vi ganska bra koll på underhållssidan, när det gäller vilka investeringar vi behöver göra och hur vi ska förnya ledningsnätet, säger Carlos Garcia.

Inför 2023 höjdes bruknings- och anläggningsavgifterna med fyra procent. Totalt har det gjorts investeringar på 15 miljoner kronor under innevarande år.

– Vi har lagt krafter på att förnya ledningsnätet och att bygga om och förnya reningsverket i Ed. Även i Håbols tätort har vi gjort en del insatser i avloppsledningsnätet, säger Carlos Garcia.

Ed och Håbol är de två enda orter som har kommunalt VA-nät i Dals-Eds kommun.

– Vi har utrett frågan om att ansluta Nössemark till VA-nätet, men den frågan ligger inte på tapeten längre. De har sina egna anläggningar och enskilda avlopp och enskilda brunnar, säger Carlos Garcia.

Ledningsnät byts ut

Under 2024 finns 6 miljoner kronor avsatta för underhåll och investeringar i VA-nätet.

– Vi kommer att fortsätta förnya ledningsnätet med nya vattenledningar i Ed. Många av de ledningar vi har är fortfarande från 1950- och 60-talet och behöver bytas ut. Vi håller även på att projektera för ett nytt minireningsverk i centrala Håbol. Där ligger vi sedan tidigare bra till med det som behöver bytas ut, säger Carlos Garcia.

Bland övriga taxor och avgifter som kommunen tar ut, till exempel slamtömningsavgifter och sophämtning för privatpersoner, avgifter för näringsidkare som lämnar avfall på återvinningsstationen, måltider på Edsgärdet/Hagalid, hyra av parkeringsplatser i centrum, trygghetslarm, hemsjukvård och matabonnemang på särskild boende blir höjningarna mellan 3 och 7 procent.

Maxtaxan för hemtjänst, dagverksamhet och kommunal hälso- och sjukvård räknas utifrån prisbasbeloppet och blir för nästa år 2 575 kronor.

Dyrare ved

En större höjning görs. Det handlar om taxan för vedförsäljning och utkörning av 3-metersved. Det blir mer än dubbelt så dyrt när taxan höjs från 1867 kronor plus moms till 4 000 kronor plus moms.

Artikeltaggar

EdsgärdetEkonomiHåbolInvesteringarMomsMunkedalSamhälleSvenskt VattenTrygghetslarmVA

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.