Hoppa till huvudinnehållet

Elever har dragit i gång flera falska brandlarm på Karlberg: ”Helt värdelöst”

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
Räddningstjänsten har under senaste tiden ryckt ut på flera brandlarm från Karlbergsgymnasiet. Larmen är falska och misstänks dra i gång av rök från e-cigaretter. Bilden är en arkivbild från när räddningstjänsten övade kall rökdykning på Karlbergsgymnasiet tidigare i år.
Räddningstjänsten har under senaste tiden ryckt ut på flera brandlarm från Karlbergsgymnasiet. Larmen är falska och misstänks dra i gång av rök från e-cigaretter. Bilden är en arkivbild från när räddningstjänsten övade kall rökdykning på Karlbergsgymnasiet tidigare i år. Foto: Roger Pettersson

Förra veckan larmades räddningstjänsten till Karlbergsgymnasiet efter att fyra brandlarm utlösts på kort tid. Larmen har visat sig vara falska.

På onsdagseftermiddagen drog brandlarmet i gång ännu en gång och elever och personal fick återigen utrymma skolan.

– Det är kostsamt för alla inblandade, säger Christian Rådén, räddningschef i Åmål och Bengtsfors, som ser allvarligt på händelserna.

Det var under förra veckan som totalt fyra brandlarm plötsligt inkom från Karlbergsgymnasiet. Räddningstjänsten ryckte ut – men möttes inte av någon eld.

– Däremot av rök. Det är elever som bråkar med oss, tyvärr. Vi tror att brandlarmen aktiveras med så kallade e-cigaretter, säger Christan Rådén.

Är polisanmält

Händelserna är polisanmälda och de misstänkta eleverna ska ha stängts av från skolan. Men vid 15-tiden på onsdagseftermiddagen fick skolans elever och personal utrymma skolan igen när brandlarmet drog i gång ännu en gång genom ett så kallat falsklarm.

– Vi ryckte ut i dag igen. Det är kostsamt för alla inblandande – för räddningstjänsten vars personal rycker ut från sina ordinarie jobb, skolan som måste utrymma och för kommunen. Det är helt värdelöst. Jag hoppas att vi får bukt med det och kommer att prata med skolan, säger räddningschefen.

Hänvisar till polisen

Mats Aronsson, verksamhetschef på Karlbergsgymnasiet, vill inte kommentera händelserna och hänvisar i stället till polisens utredning.

– Rent generellt kan vi väl vara tydliga med att det är av stor vikt att räddningstjänsten får bedriva sitt viktiga arbete ostört och inte behöver lägga energi på att rycka ut om behovet saknas, skriver han i ett mejl till PD.

Christian Rådén är räddningschef i Åmål och Bengtsfors.
Christian Rådén är räddningschef i Åmål och Bengtsfors. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

BengtsforsBeredskapBrott, lag och rättBränderChristian RådénKarlbergKarlbergsgymnasietMats AronssonÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.