Hoppa till huvudinnehållet

Socialdemokraterna: ”Vi vill värna vård, skola och omsorg”

Publicerad:
Johnny Eliasson och Per Eriksson presenterar Socialdemokraternas skuggbudget.
Johnny Eliasson och Per Eriksson presenterar Socialdemokraternas skuggbudget. Foto: Elvira Jonasson

– Det borgerliga styret skär ner brutalt på förskolan, familjecentralen och individ- och familjeomsorgen. Vi vill i stället värna vård, skola och omsorg.

Det säger Per Eriksson, gruppledare för Socialdemokraterna i Bengtsfors, när han och partikamraten Johnny Eliasson presenterar partiets skuggbudget för 2024.

Socialdemokraterna riktar in sin kritik främst på de besparingar som de borgerliga parterna föreslår inom vård, skola och omsorg.

– Vi ställer oss bland annat frågande till sänkt ambitionsnivå för förskollärare. Från 80 till 50 procent. Vi är också kritiska till besparingarna inom familjecentralen och elevhälsan och att det inte blir någon utökning av anslagen för barn i behov av särskilt stöd. Vilka effekter får det för barnen? Det blir också en generell besparing på 10 procent (senare ändrad till 5 procent) inom Kultur och fritid. Vad innebär det? säger Per Eriksson.

Per Eriksson (S) menar att Socialdemokraternas skuggbudget värnar vård, skola och omsorg. Han riktar kritik mot den borgerliga budgeten. Per Eriksson menar att den borgerliga budgeten ”slår brutalt mot välfärden”.
Per Eriksson (S) menar att Socialdemokraternas skuggbudget värnar vård, skola och omsorg. Han riktar kritik mot den borgerliga budgeten. Per Eriksson menar att den borgerliga budgeten ”slår brutalt mot välfärden”. Foto: Elvira Jonasson

Han fortsätter.

– Vidare så sänks ambitionsnivå för förebyggandearbete gällande barn och unga samtidigt som man nyligen har blivit beviljade projektmedel (”Backa barnen”) från regionen för en ökad ambitionsnivå. Det får en att undra vad de styrande vill med detta, och om regionen bara ska ses som en kassako, säger Per Eriksson.

”Kan försvinna tjänster”

Socialdemokraterna riktar också kritik mot det borgerliga styrets besparingar gällande personaltäthet inom särskilt boende samt besparingar inom rehab, korttids och LSS. Även besparingar på 1,8 miljoner inom arbete och integration går S emot.

– Det kan bli så att det försvinner tjänster. Och eftersom styret ska spara inom arbete och integration så finns det risk för ökad arbetslöshet, säger Per Eriksson.

Socialdemokraterna har i övrigt med liknande besparingsförslag som den borgerliga majoriteten som bland annat besparing 50 procent på ekonomichef (delad tjänst med Dals-Eds kommun), gymnasieanpassning på 500 000 kronor och ökade omsorgsintäkter från brukare inom hemtjänsten på 1 miljon kronor.

Johnny Eliasson och Socialdemokraterna vill bland annat att Kulturskolan ska vara kostnadsfri, att skolresorna för klass 9 behålls, att en fixartjänst införs och att kommunrevisionen får utökade anslag.
Johnny Eliasson och Socialdemokraterna vill bland annat att Kulturskolan ska vara kostnadsfri, att skolresorna för klass 9 behålls, att en fixartjänst införs och att kommunrevisionen får utökade anslag. Foto: Elvira Jonasson

Socialdemokraterna presenterar också några satsningar. Bland annat så föreslår partiet att Kulturskolan ska vara kostnadsfri, att skolresorna för klass 9 behålls, att en fixartjänst införs och att kommunrevisionen får utökade anslag.

Socialdemokraterna ska inte spara lika mycket som det borgerliga styret. Ni hade heller inte med någon förändring på Bäckeskolan trots det vikande elevunderlaget? Hur finansierar ni då er budget?

– Vi gör oväntat nog, precis som finansministern Elisabeth Svantesson (M) och Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson för SD, har uppmanat kommunerna. Nämligen att kommunerna, i de tider vi nu har av lågkonjunktur och hög inflation, kan göra avsteg från kravet på budget i balans för att slippa skära ner i välfärden. Vi kan åberopa ”synnerliga skäl” och i stället ta pengar ur kommunens så kallade resultatutjämningsreserv, säger Per Eriksson.

Socialdemokraterna varnar för konsekvenserna av besparingar och sänkta ambitionsnivåer inom skolan.
Socialdemokraterna varnar för konsekvenserna av besparingar och sänkta ambitionsnivåer inom skolan. Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

I resultatutjämningsreserven finns pengar som en kommun väljer att lägga undan som en del i överskottet från ett bra år för att kunna kompensera ett negativt resultat ett sämre år.

S vill ta ur reserven

– Bengtsfors kommun har cirka 70 miljoner kronor i denna reserv och det känns nu som ytterst angeläget att använda sig av pengar härifrån. Vi föreslår därför att 6 miljoner kronor tas från reserven i stället för att exempelvis föreslå en skattehöjning, säger Per Eriksson.

Socialdemokraterna budgeterar för nollresultat i sin budget.

– Använder man resultatutjämningsreserven så kan man bara göra ett nollresultat, säger Per Eriksson.

Det borgerliga styret ska spara 23 miljoner: ”Vi måste ha ordning och reda”

Artikeltaggar

BäckeskolanBengtsforsBengtsfors kommunBudgetarDals-Eds kommunEkonomiJohnny EliassonModeraternaOmsorgPer ErikssonPolitikSkola och utbildningSkolorSocialdemokraternaVårdVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.