Hoppa till huvudinnehållet

Gemensam namninsamling: ”Möten och reflektion är en avgörande kraft”

Publicerad:
”Människor med olika bakgrund och erfarenheter möjlighet att mötas i oväntade, jämlika samtal. Du lär dig mer, du växer när du samtalar och diskuterar med andra”, skriver insändarskribenten om vikten av studiecirklar.
”Människor med olika bakgrund och erfarenheter möjlighet att mötas i oväntade, jämlika samtal. Du lär dig mer, du växer när du samtalar och diskuterar med andra”, skriver insändarskribenten om vikten av studiecirklar. Foto: Anneli Malm

Studieförbunden samlar Sverige och skapar möjligheter till oväntade möten, samtal och ny kunskap. Nu växer politiska krafter som i demokratins namn, ifrågasätter och underminerar våra mötesplatser. I regeringens budgetförslag minskar anslaget till studieförbunden med 500 miljoner kronor.

Nu är det avgörande att alla som också tror på kraften i ett fritt och frivilligt bildande tar ställning för att studieförbundens verksamheter i Sverige ska kunna fortsätta utvecklas. Därför har vi från Studieförbundet NBV, tillsammans med Sveriges alla studieförbund, startat en gemensam namninsamling för att synliggöra hur många vi är som kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna för studieförbunden.

Våra verksamheter i Västra Götaland och våra möjligheter att erbjuda folkbildande mötesplatser kommer så klart att påverkas av regeringens planerade nedskärningar. Det skapar en oro och vi kommer att tvingas till svåra prioriteringar i framtiden om regeringens förslag drivs igenom.

Guran Disa
Guran Disa

På våra kulturevenemang, i en studiecirkel eller annan föreningsverksamhet får människor med olika bakgrund och erfarenheter möjlighet att mötas i oväntade, jämlika samtal. Du lär dig mer, du växer när du samtalar och diskuterar med andra. Dessutom växer tilliten mellan människor som på nyktra mötesplatser lär känna varandra. Den du pratat med över en kaffe på studiecirkeln, hälsar du på när ni springer på varandra i mataffären eller på barnens fotbollsträning.

En undersökning som Novus gjort på uppdrag av oss på Studieförbundet NBV visar att knappt hälften av svenskarna har tillgång till mötesplatser för att kunna träffa nya människor och en femtedel säger sig helt sakna tillgång till sådana. Vi är en del av lösningen och vi kan vara en mötesplats för fler.

Studieförbundet NBV vilar på övertygelsen om att möten och reflektion är en avgörande kraft för att skapa ett samhälle där vi alla kan utmanas och utvecklas. Därför ser vi att vårt uppdrag idag är viktigare än någonsin. Vi uppmanar alla som delar vår övertygelse att stå upp för studieförbundens möjligheter att ge fler människor och idéer möjlighet att växa genom att skriva under vår namninsamling.

Disa Jagurdzija, regionchef NBV Väst

Göran Hägerdal, rektor Studieförbundet NBV

Artikeltaggar

Göran HägerdalNBVNovusPolitikSamhälle

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.