Den borgerliga majoriteten ska spara 23 miljoner kronor i nästa års budget. Budgetförslaget vann med röstsiffrorna 6-3 i kommunstyrelsen.
– Det är grundläggande att ha ordning och reda i ekonomin för att kunna genomföra satsningar, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).
Den borgerliga budgeten har fått kritik från den socialdemokratiska oppositionen för att skära alltför djupt i vård, skola och omsorg.
– Vi gör besparingar som är möjliga. Det handlar inte alls, som Socialdemokraterna hävdar, om någon slakt av välfärden. Av en omsättning på cirka 900 miljoner kronor gör vi 23 miljoner i besparingar, säger Stig Bertilsson (M).
Han fortsätter.
– Socialdemokraterna använder för sin del resultatutjämningsreserven alltför lättvindigt. De kan inte presentera en budget i balans utan skjuter bara problemen framför sig. I vår budget väljer vi i stället att minska ner på utgifterna i takt med den minskande befolkning som vi har i kommunen. Det är en anpassning till verkligheten.
Det borgerliga styret budgeterar för ett plusresultat på 1,3 miljoner kronor vid årets slut.
Tar inte ur reserven
Under 2023 kommer det borgerliga styret att ta pengar ur resultatutjämningsreserven. Men det tänker man inte göra nästa år.
– Under 2024 kommer det att finnas möjlighet att nå ekonomisk balans, det vill säga utan att minska kommunens eget kapital. Vi kommer heller inte att ta ur reserven. I stället gör vi de besparingar som är möjliga. Under 2025 ser vi däremot risk för att vi behöver använda reserven, säger Stig Bertilsson.
Några budgetändringar
Några ändringar gjordes inför kommunstyrelsemötet av det ursprungliga borgerliga budgetförslaget.
Förutom att besparingen på Bäckeskolan stryks sänker man också den tidigare aviserade generella besparingen på 10 procent inom Kultur och fritid ner till 5 procent.
– Det blir för hårt att med kort varsel minska med 10 procent, säger Stig Bertilsson.
Här ska styret spara
Var ska man då spara? Ja, det handlar om besparingar på de flesta områden. Här följer några exempel.
– Vi sparar 2 miljoner kronor på kommunledningskontoret och inom administrationen. Det innebär att det blir personalminskningar. Vi sparar 500 000 kronor på Familjecentralen när vi vill skapa en ny, mera uppsökande verksamhet där. Detta kommer att innebära att en tjänst försvinner. Vi sänker ambitionsnivån på förskollärare och växlar över till en ökande andel barnskötare eftersom det är svårt att rekrytera tillräckligt många utbildade sådana. Men där försvinner det inga tjänster, säger Stig Bertilsson.
Han fortsätter.
– Vi gör också besparingar inom grundskolan som eventuellt kan påverka antalet tjänster. Någon tjänst kan också påverkas på fritidsgården. Inom elevhälsan försvinner ett statsbidrag på 500 000 kronor och där försvinner en del av en tjänst. Helhetsbedömningen är att ”Backa barnen”-projektet väl kompenserar den minskningen, säger Stig Bertilsson.
Stort matsvinn i skolan
En minskning av vikarieanskaffning inom barn, utbildning, fritid och kultur på 700 000 kronor finns också med liksom en besparing på 300 000 kronor på vuxenutbildningen.
Det finns också med en stor besparing, hela 2 miljoner kronor, på måltider i grundskola och förskola.
– Vi ligger högt jämfört med andra kommuner när det gäller svinn. Det är något vi måste jobba med. Vi behöver samtidigt se över råvaror och transporter för att kunna effektivisera. Här sticker vi ut med en merkostnad på 2 000 kronor med en merkostnad per elev och år i jämförelse med våra grannkommuner och det behöver vi göra något åt, säger Anders Forsberg (M), kultur- och utbildningsutskottets ordförande.
Kostnaderna inom särskilt boende ska sänkas med 700 000 kronor genom att personaltätheten särskiljs inom somatik och demens.
– Detta kommer inte att innebära att vi gör några uppsägningar av personal. Vi kommer också att göra besparingar inom arbete och integration på 1,8 miljoner kronor och där kan det komma att försvinna tjänster. Anledningen till att vi sparar så pass mycket där är att de har få klienter, säger Susanne Öhrn (M), ordförande för sociala utskottet.
Fotnot: I resultatutjämningsreserven finns pengar som en kommun väljer att lägga undan som en del i överskottet från ett bra år för att kunna kompensera ett negativt resultat ett sämre år.