Hoppa till huvudinnehållet

Blivande elever lockades med bakverk och experiment – Karlberg höll öppet hus

Publicerad:
Natureleverna Osama Aldali och Ammar Alabedalokla försökte inspirera besökarna genom sitt labbande.
Natureleverna Osama Aldali och Ammar Alabedalokla försökte inspirera besökarna genom sitt labbande. Foto: Fredrik Tacacho

I lördags var det ingen sovmorgon för Karlbergsgymnasiets elever och personal. Alla var på plats när skolan höll öppet hus, med många potentiella elever på plats.

– I morse var det väldigt mycket folk här. Kul att det finns ett intresse, säger Casper Johansson, från klassen SA3B.

Karlbergsgymnasiet visade sig från sin bästa sida när skolan i lördags bjöd in potentiella elever med anhöriga till öppet hus. Elever och lärare på de olika programmen försökte på olika sätt fånga besökarnas intresse.

Åmålseleverna har fler chanser att besöka skolan, bland annat genom så kallad skuggning, där man följer en klass en dag. Många av niorna på lördagen kom utifrån, från andra kommuner, som Sina Fimon och Vilda Venborg från Bengtsfors. När Strömkullegymnasiet i Bengtsfors nu håller på att avvecklas är deras plan att söka sig till Åmål nästa år. Sina Fimon är inne på att söka sig till samhällsvetenskapsprogrammet medan Vilda Venborg fortfarande är rådvill.

– Jag gillar SO-ämnen och vill bli jurist, säger Sina Fimon.

– Jag gillar NO-ämnen, men natur känns för svårt, säger Vilda Venborg.

Hur är ert första intryck av skolan?

– Bra. Det är stort, säger Sina Fimon.

De besökande niorna bjöds på lunch i skolans restaurang. Meja Venborg, som redan går på skolan, guidade runt kompisen Sina Fimon och lillasystern Vilda Venborg.
De besökande niorna bjöds på lunch i skolans restaurang. Meja Venborg, som redan går på skolan, guidade runt kompisen Sina Fimon och lillasystern Vilda Venborg. Foto: Fredrik Tacacho

Tjejerna var inte de enda som hade svårt att hitta rätt i skolans många och långa korridorer.

– Det är jättestort, man blir helt snurrig, säger Rukeia Alsheikh, även hon från Bengtsfors.

Hon berättar att hon troligen kommer att söka sig till naturprogrammet på skolan, medan kompisen Sara Belal från Billingsfors är intresserad av estetprogrammet.

Bjöd på europeiska bakverk

Samhällsklassernas tillhåll var dock lätt att hitta – dit kunde man lukta sig. Programmet bjöd, dagen till ära, på diverse bakverk från Europa. Besökarnas uppgift var att gissa från vilket land croissanten, munken och churrosen härstammar från.

– Det är kul att göra något som välkomnar lite. Det är de här tre ländernas språk vi läser, säger Casper Johansson som läser tredje året på linjen, med inriktning på beteendevetenskap.

Hur tänkte du själv när du skulle söka till gymnasiet?

– Jag vill bli polis, så då passade samhällsprogrammet bra. Jag ville läsa ett program där valmöjligheterna är goda. Skulle jag vilja byta inriktning senare så finns det goda möjligheter till det.

Är du nöjd med skolan så här långt?

– Ja. Det har varit tre väldigt bra år, säger han innan han behövde svida om för att spela åklagare i en rättegång som sattes upp för besökarna.

Samhällseleven Casper Johansson bjöd på europeiska bakverk. Gästernas uppgift var att pricka in från vilket land respektive bakverk kom ifrån.
Samhällseleven Casper Johansson bjöd på europeiska bakverk. Gästernas uppgift var att pricka in från vilket land respektive bakverk kom ifrån. Foto: Fredrik Tacacho

Jonathan Larsson och Vide Guldåker, som läser första året på naturvetenskapsprogrammet, utmanade besökarna på matematiska pussel.

– Och så berättar vi lite om hur det är att gå på skolan, säger Vide Guldåker.

De hade också bara gott att säga om sin skola.

– Vi är verkligen nöjda. Det är väldigt bra lärare, säger Jonathan Larsson.

Moa Halvorsen och Tilde Jansson, som läser första året på barn- och fritidsprogrammet var i färd med att slå in paket till förmån för barn som lever i fattigdom. Idén kläcktes av deras mentor Lena Karlsson och hela ettan på BF-programmet är involverat i projektet. ”Vi har fått in många paket”, säger de.
Moa Halvorsen och Tilde Jansson, som läser första året på barn- och fritidsprogrammet var i färd med att slå in paket till förmån för barn som lever i fattigdom. Idén kläcktes av deras mentor Lena Karlsson och hela ettan på BF-programmet är involverat i projektet. ”Vi har fått in många paket”, säger de. Foto: Fredrik Tacacho
Många UF-företag passade på att visa upp sin verksamhet på öppet hus. Oliver Ernstsson, Bengtsfors och Felicia Persson, Åmål, driver tillsammans Boss Gloss UF. Ett företag som erbjuder polering av båtar, bilar och motorcyklar. ”Jag polerar och Felicia sköter allt annat”, säger Oliver Ernstsson.
Många UF-företag passade på att visa upp sin verksamhet på öppet hus. Oliver Ernstsson, Bengtsfors och Felicia Persson, Åmål, driver tillsammans Boss Gloss UF. Ett företag som erbjuder polering av båtar, bilar och motorcyklar. ”Jag polerar och Felicia sköter allt annat”, säger Oliver Ernstsson. Foto: Fredrik Tacacho
I lördags bjöd Karlbergsgymnasiet in nior och dess anhöriga till öppet hus. Sara Belal, Billingsfors, och Rukeia Alsheikh, Bengtsfors, spanade in skolans olika program.
I lördags bjöd Karlbergsgymnasiet in nior och dess anhöriga till öppet hus. Sara Belal, Billingsfors, och Rukeia Alsheikh, Bengtsfors, spanade in skolans olika program. Foto: Fredrik Tacacho
Adam Orehult, Mille Voldberg, Axel Olsson och Bekir Berisha  läser på teknikprogrammet med inriktning design- och produktutveckling. De visade upp sina husmodeller som de gjort i arkitekturkursen.
Adam Orehult, Mille Voldberg, Axel Olsson och Bekir Berisha läser på teknikprogrammet med inriktning design- och produktutveckling. De visade upp sina husmodeller som de gjort i arkitekturkursen. Foto: Fredrik Tacacho
Ebba Haglund Orbing, Matilda Karlsson, Smilla Johansson och Emilia Törnblom från NA1A guidade besökarna genom de olika labbuppgifterna som fanns att testa på.
Ebba Haglund Orbing, Matilda Karlsson, Smilla Johansson och Emilia Törnblom från NA1A guidade besökarna genom de olika labbuppgifterna som fanns att testa på. Foto: Fredrik Tacacho
Flera program lockade med tipspromenad.
Flera program lockade med tipspromenad. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålBengtsforsBillingsforsGymnasieskolanKarlbergsgymnasietLärareSkola och utbildningSkolorStrömkullegymnasiet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.