Hoppa till huvudinnehållet

SD och KD vill stänga en skola – för att kunna rusta upp de andra

Publicerad:
Christoffer Wallin, vice gruppledare i SD:s fullmäktigegrupp i Färgelanda.
Christoffer Wallin, vice gruppledare i SD:s fullmäktigegrupp i Färgelanda. Foto: Privat

Som alternativ till styrets budgetförslag har SD och KD en gemensam skuggbudget. Ökade statsbidrag, men också genom att avveckla Höjdens förskola och centralisera kommunens förvaltning till kommunhuset, ska förhindra sparbeting inom skola och vård.

– Vi klarar oss utan Furåsen, som vi hyr, och i Centrumhuset kan man göra lägenheter till exempel, säger Christoffer Wallin, vice gruppledare i SD:s fullmäktigegrupp i Färgelanda.

Sverigedemokraterna och Kristdemokraternas skuggbudget går ut på att slippa lägga besparingskrav på skola och omsorg genom att söka generella statsbidrag.

Istället ska de stora pengarna sparas inom kommunstyrelsen, genom olika konkreta effektiviseringsåtgärder.

Den stora innebär en samverkan inom IT- och lönesystem med Sotenäs, Munkedal och Lysekils kommuner, som sparar kommunen 5,5 miljoner.

– Detta skulle ge effekt snabbt, redan denna mandatperioden, med stora besparingar och förbättringar, säger Christoffer Wallin, vice gruppledare i SD:s fullmäktigegrupp.

Centralisera till kommunhuset

Att centralisera kommunens förvaltningar till kommunhuset, och säga upp hyresavtal samt sälja eller återanvända övriga tre byggnader kommunen använder sig av idag, skulle spara 4 miljoner.

– Det finns utrymme i eller runt kommunhuset för att centralisera. Vi klarar oss utan Furåsen, som vi hyr, och i Centrumhuset kan man göra lägenheter till exempel, säger Christoffer Wallin.

SD vill också spara två miljoner genom att minska antalet konsulttjänster, se över skattefinansierad kultur och på så sätt spara 4,5 miljoner, två miljoner inom Arbetsmarknad & Integration (AMI) och ytterligare en miljon genom att dra ned på verksamheter som kommunikation och Fritidsbank.

Övriga små besparingar: säsongsbaserad matsedel med färre rätter, besparingskrav inom miljöförbundet och avveckling av bidrag till studieförbund och partistöd.

För att stärka tryggheten i centrum och på skolorna vill SD och KD införa trygghetsvärdar som ska rondera i kommunen. Dessa kostar 1,2 miljoner.

Avveckla Höjdens förskola

Inom skolan vill partierna se en omstrukturering. Avveckla Höjdens förskola och flytta barnen till Håvesten eller Ödeborgs förskolor. Tillsammans med avveckling av Stigens förskola räknar man med att spara 3,5 miljoner som kan användas till renovering av Bruksskolan och Valboskolan.

– Vi har ett minskat barnafödande och en överkapacitet. I den lokalförsörjningsplan som tagits fram är Höjdens förskolan den fastighet som är i sämst skick i hela kommunen. Stäng den, fördela ut barnen och renovera för pengarna. Då kan vi få tillräckligt med underlag för att behålla Bruksskolan i Ödeborg, säger Christoffer Wallin.

I budgeten har partierna också räknat med att spara två miljoner på hemspråksundervisning och uppdragsbaserad vuxenutbildning, 1,5 miljon på en förskollärare per avdelning, ytterligare en miljon på att slå ihop klasser samt minskning av en rektorstjänst. Däremot vill man satsa an halv miljon på att utveckla musikskolan.

– Minskar man antalet avdelningar kan man också minska på rektorstjänster. Det är en uppgift vi fått från förvaltningen, säger Wallin.

Dra ner på försörjningsstödet

Inom vård och omsorg vill SD och KD dra ner på försörjningsstödet så att det ligger under rikssnittet, och räknar då med att spara ytterligare tre miljoner.

– Vi har ett mål att ekonomiskt bistånd ska minska. Vi vill ha krav på 40 timmars aktivitet för att få ut försörjningsstöd, säger Christoffer Wallin.

För detta vill man finansiera en alternativ boendeform, ett biståndsbedömt trygghetsboende med trygghetsvärdar, i befintliga lokaler och dessutom införa frivilliga delade turer. Innan 2030 vill man också att det ska byggas ett nytt äldreboende i Högsäter.

Skatten vill partierna ska vara oförändrad, men tanken är att sänka den på sikt.

Artikeltaggar

BruksskolanChristoffer WallinEkonomiFörskolorHögsäterKommunstyrelsenKristdemokraternaMunkedalÖdeborgPolitikSkola och utbildningSkolorSotenäs kommunSverigedemokraternaValboskolanVård

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.