Hoppa till huvudinnehållet

Mer skog i Västra Götaland skyddas för att främja naturvärden

Publicerad:
Andelen skog i Västra Götaland som skogsägare frivilligt har avsatt för naturvårdsändamål ökar
Andelen skog i Västra Götaland som skogsägare frivilligt har avsatt för naturvårdsändamål ökar Foto: Janerik Henriksson/TT

Andelen skog i Västra Götaland som skogsägare frivilligt har avsatt för naturvårdsändamål ökar. Det uppger Statistiska Centralbyrån. Vid utgången av 2022 var 74 100 hektar produktiv skog i länet frivilligt avsatt, vilket kan jämföras med 71 800 hektar föregående år.

– Biologisk mångfald är en förutsättning för allt liv på jorden och bidrar till att naturen bättre kan stå emot klimatförändringar. För att bevara mångfalden av arter måste skogsnäringen främja olika typer av skogsmiljöer, säger Helene Andersson, naturvårdsspecialist på Holmen Skog, i ett pressmeddelande.

En del av skogen i vårt avlånga land är formellt skyddad för att främja just biologisk mångfald.

Enskilda skogsägare sätter också frivilligt av en del av sina skogar för naturvårdsändamål. Det kan bland annat innebära att skogen lämnas orörd eller att skogsägare bedriver aktiv skötsel för att förstärka naturvärden. Därutöver tas alltid anpassad miljöhänsyn vid alla skötselåtgärder i den skog som brukas.

Enligt ny statistik från Statistiska Centralbyrån har antalet hektar frivilligt avsatt skog i Västra Götaland ökat de senaste åren. Vid utgången av 2022 var 74 100 hektar av den produktiva skogsmarken i Västra Götaland frivilligt avsatt, vilket kan jämföras med 71 800 hektar 2021. Därutöver fanns vid utgången av 2022 också 44 700 hektar formellt skyddad skog, vilket även det är mer än under 2021.

– Att vi har skog som är frivilligt avsatt eller formellt skyddad är viktigt för den biologiska mångfalden. Samtidigt kräver klimatkrisen att vi brukar skogen mer, eftersom träd som växer binder mer koldioxid och eftersom skogens produkter hjälper oss att ställa om till fossilfritt och förnyelsebart. Lösningen är att både öka skörden i den brukade skogen och att vidareutveckla strategierna för att främja biologisk mångfald i såväl skyddad som brukad skog, säger Helene Andersson.

Hon påtalar vikten av att skogsnäringen planerar insatserna för biologisk mångfald inom ett större geografiskt område genom så kallad ekologisk landskapsplanering.

– Exempel på insatser är att återskapa våtmarker och att genomföra kontrollerade bränder för att skapa död ved, säger Helene Andersson.

Så mycket skog är frivilligt avsatt eller formellt skyddad:

Under 2022 var 74 100 hektar produktiv skog i Västra Götaland frivilligt avsatt, jämfört med 71 800 hektar 2021.

Under 2022 var 44 700 hektar produktiv skog i Västra Götaland formellt skyddad, jämfört med 44 200 hektar 2021.

I Sverige var 1 372 500 hektar skog frivilligt avsatt 2022, jämfört med 1 319 000 hektar 2021.

Formellt skyddad skog i Sverige var 1 348 800 hektar för 2022 och 1 327 600 hektar för 2021.

Källa: SCB

Artikeltaggar

Biologisk mångfaldDjur och naturHolmen ABSCBSkog

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.