Hoppa till huvudinnehållet

NOSTALGISKA HÖRNAN: Barnrikehus blev kyrka

Publicerad:
Smyrnakyrkan eller Pingstkyrkan i Ed år 1946.
Smyrnakyrkan eller Pingstkyrkan i Ed år 1946. Foto: Dals Eds Föreningsarkiv.

Huset där Pingstförsamlingen i Ed har sin verksamhet visar sig ha en historia bakåt med stora familjer och många barn.

1898 flyttar Axel Robert Olsson och Lena Matilda, född Jonasdotter, från Bengtsfors till det då nybyggda huset på Hantverkargatan i Ed. De har fem barn med sig. Axel Robert noteras i församlingsboken som bryggare.

Lena Matilda får i juni 1899 sitt sjätte barn, en pojke. Tragiskt nog avlider både modern och den nyfödde efter en tid och familjen flyttar till Steneby.

1902 flyttar bryggaren Karl Rudolf Forsberg med hustru Maria Albertina in i fastigheten. De har tio barn och får ett elfte. I oktober flyttar de tillbaka till Skaraborg.

Det mörka huset blev senare Pingstkyrkan. Mellan 1928-1943 ägdes huset av Bertha Bäfverfeldt och hon driver där pensionat tillsammans med Alfhild Freudentahl. Huset ovanför är Bågenholms pensionat.
Det mörka huset blev senare Pingstkyrkan. Mellan 1928-1943 ägdes huset av Bertha Bäfverfeldt och hon driver där pensionat tillsammans med Alfhild Freudentahl. Huset ovanför är Bågenholms pensionat. Foto: Dals Eds Föreningsarkiv

Från 1911 driver fröknarna Berta Gunilla Bäfverfeldt och Alfhild Elisabeth Freudenthal Eds pensionat i huset fram till 1920-talet.

Församlingen övertar huset

Åsensbruks Smyrnaförsamling har en utpost i Ed som köper huset på Hantverkargatan1943 och 1947 övertar den då nybildade Smyrnaförsamlingen i Ed huset. Församlingen är fortfarande idag ägare av huset och har under åren gjort omfattande om- och tillbyggnader.

Sångarbröderna sjunger för Eds Gubbdagis 2016.
Sångarbröderna sjunger för Eds Gubbdagis 2016. Foto: Karl-Erik Andersson

I början av 1960-talet bildades på förslag från predikant John Åkerlund en manlig sång- och musikgrupp som kom att kallas Sångarbröderna. Som mest har gruppen bestått av ett tjugotal musikanter.

Efter ett framträdande i Radio Trestad växte efterfrågan och gruppen har framträtt bland annat i Värmland och även i Norge. Mest önskade sång från publiken är enligt en av sångarbröderna, Göran Andersson, sången Pärleporten.

Källa: Kurt-Åke Sandberg och John-Erik Eriksson

Artikeltaggar

FörsamlingarGöran AnderssonMusikNorgePensionPrivatekonomiSångStenebyVärmlands län

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.