155 miljoner kronor satsas på att elektrifiera skogsbrukets vägtransporter, timmerbilarna. Flera olika aktörer står bakom satsningen.
Under november månad påbörjas forsknings- och innovationsprojektet ”TREE – Transition of efficient, electrified forestry transport”. Syftet med projektet är att timmerbilar på sikt ska kunna elektrifieras.
Projektet är ett samarbete mellan flera olika aktörer, så som Skogforsk (Skogsbrukets forskningsinstitut), Scania, fem stora skogsbolag, flera transport- och teknikföretag och forskningsaktörer. Även den statliga innovationsmyndigheten Vinnova stöttar arbetet. Totalt handlar det om en projektsatsning värd 155 miljoner kronor, varav Vinnova står får 67 miljoner.
Grön omställning
– Det är glädjande att Vinnova tror på det här projektet och att de investerar ett så betydande belopp. Nu är det upp till oss projektpartners att målmedvetet driva det här framåt och ta konkreta kliv mot projektets vision; effektiva, elektrifierade skogstransporter som en del i den gröna omställningen, säger Anna Pernestål på Skogforsk och projektledare för TREE, i ett pressmeddelande.
50 procent år 2030
Projektets mål är att bidra till att 50 procent av de nya lastbilar som skogsbruket köper är elektrifierade till år 2030. Med en elektrifiering av 50 procent av lastbilstransporterna bedömer Skogforsk att koldioxidutsläppen skulle minska med omkring 260 000 ton per år.
– Skogsbruket har höga ambitioner att sänka koldioxidutsläppen och då blir elektrifieringen avgörande, säger Anna Pernestål.
Skogsbruk
• Skogsbruket står för nära 20 procent av Sveriges godstransporter på väg. Det gör sektorn till Sveriges största köpare av vägtransporter.
• Totalt genomförs cirka 2 miljoner vägtransporter årligen inom skogsbruket.
• På en normal virkestransport lastas i snitt runt 64 ton.
• Medeltransportavståndet är 90 kilometer.
Källa: Skogforsk