Hoppa till huvudinnehållet

Politisk oenighet när gruvbolag får söka efter mineraler

Publicerad:
Dalslänningen rapporterad nyligen om Dals-Eds kommun som inte tänker stoppa gruvbolag från att undersöka om det finns mineraler i marken i Askesjöområdet.
Dalslänningen rapporterad nyligen om Dals-Eds kommun som inte tänker stoppa gruvbolag från att undersöka om det finns mineraler i marken i Askesjöområdet. Foto: Lantmäteriet

Dals-Eds kommun tänker inte stoppa gruvbolag från att undersöka om det finns mineraler i marken i Askesjöområdet.

– Vi måste någon gång vända befolkningsutvecklingen i den här kommunen och då kan vi inte säga nej till allting. Vi måste se möjligheterna till nya arbetstillfällen, säger Elisabet Forsdahl (C).

Det var på kommunstyrelsens senaste möte som den kontroversiella frågan om att ge gruvbolag tillstånd att söka efter mineraler i marken i Askesjöområdet var uppe. Å ena sidan kan en etablering med gruvbrytning på sikt skapa många nya arbetstillfällen till Dalsland. Å andra sidan riskerar gruvbrytning att förstöra stora naturvärden och det finns även risker med att vattendrag förorenas.

Stora naturvärden

I det förslag till beslut som låg uppe på bordet inför sammanträdet förordades ett nej till att ge bolaget undersökningstillstånd. Detta med motiveringen att de stora naturvärden som finns i området, som delvis innefattar delar av Stora Le och även andra våtmarksområden, riskerar att förstöras. En etablering av gruvdrift står även i strid mot de riktlinjer som återfinns i både miljöbalken och Dals-Eds och Bengtsfors kommuners översiktsplaner.

Rutinerade centerpolitikern Elisabeth Forsdahl menar att Dals-Eds kommun måste se till möjligheterna att skapa nya arbetstillfällen och därmed få fler att vilja bosätta sig i Dals-Eds kommun. Därför är hon positiv till att gruvbolaget nu fått tillstånd att undersöka tillgången på mineraler i Askesjöområdet.
Rutinerade centerpolitikern Elisabeth Forsdahl menar att Dals-Eds kommun måste se till möjligheterna att skapa nya arbetstillfällen och därmed få fler att vilja bosätta sig i Dals-Eds kommun. Därför är hon positiv till att gruvbolaget nu fått tillstånd att undersöka tillgången på mineraler i Askesjöområdet. Foto: Mattias Modéen

Vände i frågan

Men frågan tog en annan vändning under sammanträdet i kommunstyrelsen sedan centerpartisten Elisabet Forsdahl lyft problemen med minskad befolkning och behov av nya arbetstillfällen.

– Vi har ganska nyligen antagit en vision om att Dals-Ed ska öka antalet invånare och vi måste någon gång säga ja om företag ska vilja etablera sig i kommunen. Ingen vet ännu hur stor tillgången på mineraler är i det här området, men vi kan inte säga nej till att låta företag i alla fall undersöka det, säger Elisabet Forsdahl.

Inspelet överraskade de andra allianspartierna.

– Det här kom på sittande möte. Jag hade uppfattat att det fanns en enighet mellan allianspartierna att vi i vårt remissyttrande skulle säga nej till undersökningstillstånd och att vi skulle lämna in ett gemensamt yttrande om vår inställning tillsammans med Bengtsfors kommun, säger Andreas Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Per-Erik Norlin, Socialdemokraterna, instämde i Elisabeth Forsdahls yrkande att kommunen måste se till möjligheterna att det skapas nya arbetstillfällen för att kuna vända befolkningsutvecklingen.
Per-Erik Norlin, Socialdemokraterna, instämde i Elisabeth Forsdahls yrkande att kommunen måste se till möjligheterna att det skapas nya arbetstillfällen för att kuna vända befolkningsutvecklingen. Foto: Helena Lindgren

Omröstning

Frågan gick till omröstning. Den slutade med röstsiffrorna 6 mot 5 till förmån för Elisabet Forsdahls yrkande.

Hon fick med sig övriga centerpartister på sin linje. Även Socialdemokraterna slöt upp bakom Elisabets Forsdahls förslag.

Per-Erik Norlin (S), är oppositionsråd.

– Vi har som mål att bli 5 000 invånare till år 2035 och då måste vi se de möjligheter till arbetstillfällen som finns. Alla vet att vi behöver tillgång till mineraler för att samhället ska fungera. Ska inte någon få bryta någonstans då? frågar sig Per-Erik Norlin.

Hur många arbetstillfällen skulle en gruvetablering i det här området kunna ge?

– Det kan jag inte svara på, eftersom ingen vet om det blir någon etablering ännu.

Det finns stora naturvärden i det område som bolaget vill undersöka, både sjöar, vattendrag och andra våtmarker. Ser du någon risk i att naturen förstörs?

– Uppstår det risker får vi ta de frågorna då, men vi måste även lita på att den gemensamma miljö- och energinämnd som vi har i Dalsland gör sitt jobb med de frågor som rör miljön och naturen. Det finns en miljölagstiftning att följa.

Elisabeth Forsdahl är inne på en liknande linje i sitt resonemang.

– Jag tänker att kommer vi så långt att det blir en gruvetablering, så får vi säkerställa då att den inte förstör vattnet.

Det finns en opinion i Dalsland mot gruvetableringar, Gruvkampen Dalsland, som starkt motsätter sig gruvdrift i landskapet med hänvisning till de risker som finns med en negativ påverkan på både närmiljö och vattendrag. Har de fel i sitt resonemang?

– Var och en får engagera sig i sina frågor, men vi måste våga lita på att den miljölagstiftning som vi har i Sverige fungerar. Den är mycket hårdare i Sverige än i många andra länder i världen och vi behöver mineraler för att till exempel tillverka mobiltelefoner.

Elisabeth Forsdahl drar vissa paralleller till att säga nej till gruvetableringar i Dalsland med det stopp som blev av miljöskäl i kalkbrottet i Slite på Gotland för några år sedan.

– Där fick regeringen till sist gripa in och säga att vi måste ha ett kalkbrott för att inte stoppa möjligheterna att gjuta i hela Sverige.

Elisabeth Forsdahl poängterar till sist än en gång vikten av att vända befolkningsutvecklingen.

– Jag blir rädd när jag ser hur det är här i Dals-Ed med färre och färre barn i kommunen. Se hur det är i Bäckefors, där det finns förslag på att lägga ner delar av skolan när det blir färre barn. Jag vill inte att vi ska hamna i en sådan situationen här i Dals-Ed. Vi behöver att fler människor bosätter sig här och i det perspektivet måste kommunen vara öppen för utveckling, nyföretagande och innovation. Att säga nej till att ge gruvbolaget undersökningstillstånd, skulle motsäga det övergripande målet med att försöka få till fler arbetstillfällen och ökad inflyttning.

Andreas Nilsson, moderat och kommunstyrelsens ordförande, säger sig ha full förståelse för Elisabeth Forsdahls resonemang, men Moderaterna och Kristdemokraterna sa ändå nej till gruvbolagets fråga om att få undersöka tillgången på mineraler i Askesjöområdet.
Andreas Nilsson, moderat och kommunstyrelsens ordförande, säger sig ha full förståelse för Elisabeth Forsdahls resonemang, men Moderaterna och Kristdemokraterna sa ändå nej till gruvbolagets fråga om att få undersöka tillgången på mineraler i Askesjöområdet. Foto: Mattias Modéen

Kommunstyrelsens ordförande Andreas Nilsson (M) säger sig ha stor förståelse för Elisabeth Forsdahls resonemang.

– Det har jag absolut. Det här är ingen lätt fråga, för vi behöver bli fler invånare i Dals-Ed. Men nu valde vi i Moderaterna och Kristdemokraterna att gå på den bedömning och det utlåtande som vår förvaltning gjort om de risker som finns med en gruvetablering i det här området.

Anders Bengtsson, SD, är kluven i frågan, men valde att säga nej. ”Kan man inte vara helt säker på att vattnet inte skadas, så är det bättra att vänta med att säga ja, tills man vet det. Att ha friskt vatten är helt grundläggande för allt”.
Anders Bengtsson, SD, är kluven i frågan, men valde att säga nej. ”Kan man inte vara helt säker på att vattnet inte skadas, så är det bättra att vänta med att säga ja, tills man vet det. Att ha friskt vatten är helt grundläggande för allt”. Foto: Helena Lindgren

”Väldigt mycket vatten”

Anders Bengtsson (SD) slöt upp bakom Moderaterna och Kristdemokraterna, om än med viss tvekan.

– Det är väldigt mycket vatten i det område där det här bolaget vill undersöka för att få bryta. Kan man inte vara helt säker på att vattnet inte skadas, så är det bättre att vänta med att säga ja tills man vet det. Förutsättningarna för att bryta ska utgå från ett miljövänligt sätt, men frågan är komplex. Vi behöver de här mineralerna och arbetstillfällen också, det är verkligen välkommet till kommunen. Men att ha ett friskt vatten är helt grundläggande och det är viktigare än mobiltelefoner.

Anders Bengtsson fortsätter.

– Sedan finns alltid diskussionen ”not in my backyard”, men sett utifrån det så är det ju ändå bättre att gruvbrytning sker i Sverige där villkoren för både miljö och arbete är mycket bättre än det är i Afrika, Kina eller Mellanöstern där arbetsvillkoren i gruvorna är helt fruktansvärda.

Fotnot: Bergsstaten, som har sista ordet i frågan om att ge gruvbolag undersökningstillstånd eller inte, beslutade den 7 november att bevilja bolaget Ringa Nickel Prospektering Sverige AB undersökningstillstånd för området Askesjö 102 i Dals-Eds och Bengtsfors kommuner.

Sedan tidigare har Bergsstaten även beviljat undersökningstillstånd för ett angränsande område, Askesjö 101. Det området ska undersökas av samma bolag, men där sa både Dals-Eds och Bengtsfors nej i ett gemensamt yttrande.

Artikeltaggar

Andreas NilssonCenterpartietDalslandEkonomiGruvbrytningGruvkampen DalslandKommunstyrelsenKristdemokraternaMiljöModeraternaPer-Erik NorlinPolitikSliteSocialdemokraternaSverigedemokraterna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.