Hoppa till huvudinnehållet

Klubbat och klart att förening får köpa Edsleskogs prästgård

Publicerad:
Ideella krafter tar över Edsleskogs prästgård. Bilden togs vid en workshop där intresserade fick bolla sina idéer om framtida användning för de kulturhistoria byggnaderna./ARKIVBILD
Ideella krafter tar över Edsleskogs prästgård. Bilden togs vid en workshop där intresserade fick bolla sina idéer om framtida användning för de kulturhistoria byggnaderna./ARKIVBILD Foto: Sara Vogel Rödin

Åmåls kommunstyrelse gillar den föreningslösning som lagts fram angående Edsleskogs prästgård och ger samhällsbyggnadschefen i uppdrag att genomföra affären så snart som möjligt.

– Kommunstyrelsen noterar de inkomna handlingarna och finner att det i underlagen samt i den samlade kompetensen hos föreningens styrelse finns stöd för att förmågan att självständigt ta över och utveckla prästgården är tillfredsställande.

Så lyder beslutet som kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M) yrkade på och vann bifall för vid senaste sammanträdet.

Till samhällets gagn

Samhällsbyggnadschef Björn Wennerström får därmed i uppdrag att snarast förbereda försäljning till sammanslutningen Utveckla Edsleskogs Prästgård.

Kommunens önskan har hela tiden varit att en lokal förening tar över och utvecklar platsen till gagn för lokalsamhället. En sådan aktör anses nu vara på plats.

Under hård tidspress har Utveckla Edsleskogs Prästgård presenterat realistiska visioner både vad gäller framtida verksamhet och ekonomi.

Flygeln bäst

Edsleskogs prästgård är sedan snart 50 år tillbaka byggnadsminnesförklarad. Huvudbyggnaden uppfördes 1822 och har bland annat inrymt församlingshem, arbetarbostäder och förskola. Den bäst bevarade delen av gården är västra flygeln, från 1700-talets slut. Där har hembygdsföreningen sin samling.

Artikeltaggar

ÅmålBjörn WennerströmEdsleskogEkonomiKommunstyrelsenKulturhistoriaMichael KarlssonStyrelser

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.