Hoppa till huvudinnehållet

John Stenbergs succé i USA – men vågar han möta Messi?

Publicerad:
Reporter Mikael Solberger
Mikael Solberger
mikael.solberger@nwt.se
Åmålskillen John Stenberg blev matchhjälte närn hans Phoenix Rising hem USL championship trophy i USA.
Åmålskillen John Stenberg blev matchhjälte närn hans Phoenix Rising hem USL championship trophy i USA. Foto: privat

Åmålskillen John Stenberg, med förflutet i Carlstad United och Karlstad BK, har gjort succé i sin nya klubb Phoenix Rising i USA. Han krönte säsongen med att bli matchhjälte när hans lag tog hem USL championship trophy.

– Helt otroligt roligt, säger Stenberg.

Phoenix Rising hade en jobbig start på säsongen i den västra konferensen men efter att IFK Åmål-fostrade John Stenberg (med Bjärreds IF som moderklubb) anslöt till laget i Phoenix i augusti har det blivit ett lyft.

Man slutade sexa i grundserien och vann sedan slutspelet. Men det var inte nog med framgångar där utan man vann även den stora finalen mot Charleston från den östra konferensen.

John Stenberg spelade en huvudroll när han i matchens slutskede nickade in 1-1 och sedan vann Phoenix på straffar.

– Det har varit en otroligt rolig säsong och det har gått bra för mig. Phoenix har vunnit sin konferens tidigare men aldrig den stora finalen så vi fick vara med och skriva historia. Vi hade 21 nya spelare i laget så det är ett helt nytt lagbygge av klubben, berättar Stenberg.

Kan bli värvad till MLS

Han spelar på nivån under MLS, den högsta i Nordamerika, men segern innebär inte att Phoenix tar steget upp till den ligan för i USA är det stängda ligor.

John Stenberg tillsammans med USL-bucklan efter vinsten mot Charlston.
John Stenberg tillsammans med USL-bucklan efter vinsten mot Charlston. Foto: privat

I MLS finns en viss Lionel Messi numer, i Inter Miami, och om Stenberg blir värvad av en större klubb finns möjligheten att ställas mot en av världens genom tiderna bästa fotbollsspelare.

– Vi får se vad som händer men det har i alla fall gått bra för mig här. När jag kom till Phoenix låg vi utanför en slutspelsplats och vi hade en stark avslutning på säsongen. Det öppnar en möjlighet, men jag vet inte om man vill möta Messi egentligen... skrattar Stenberg.

Hur har nivån varit i er serie?

– Jag tycker att kvalitén har varit lite bättre än i superettan som jag har spelat i med Öster och fotbollen är fortfarande på frammarsch här i USA.

Enorm hetta

Phoenix är den största staden i Arizona i den amerikanska södern. Klimatet är mycket varmt med lite nederbörd och värmen har Stenberg fått känna på under säsongen.

– När jag kom hit i augusti var det mellan 40 och 45 grader på kvällarna när vi spelade så man drack så mycket vätska som man bara kunde. Men det är ett ökenlandskap och en torrare värme än i till exempel Spanien. Nu är det mellan 25 och 30 grader med lite kallare nätter och morgnar.

John Stenberg har Bjärreds IF som moderklubb men har till stor del fostrats i IFK Åmål.
John Stenberg har Bjärreds IF som moderklubb men har till stor del fostrats i IFK Åmål. Foto: Jan Lorentsson

Man kan förstå att John Stenberg inte har bråttom hem till Sverige där november månad har oss i sitt gråa grepp.

– Vi ska bli firade av staden för segern och sedan kommer jag och min flickvän att åka till San Diego och Los Angeles en sväng innan det blir hem till Sverige igen, avslutar Stenberg.

Artikeltaggar

Carlstad UnitedFotbollIFK ÅmålInterJohn StenbergKarlstad BKLionel MessiMajor League SoccerNordamerikaSpanienSportUSA

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.