Hoppa till huvudinnehållet

Styret vill spara 50 miljoner – genom att dra ner på antalet skolor

Publicerad:
Budgetarbete Färgelanda. Ingo Asplund (L), Ulla Börjesson (S) och Linda Jansson (M).
Budgetarbete Färgelanda. Ingo Asplund (L), Ulla Börjesson (S) och Linda Jansson (M). Foto: Johan Lindahl

I de styrande partierna Socialdemokraterna, Liberalerna och Moderaternas budgetförslag ska kommunen spara 50 miljoner de kommande tre åren för nå en ekonomi i balans. Detta genom att främst se över och minska antalet skolor.

– Personalstyrkan har vi ju redan slimmat. Nu måste vi minska antalet enheter, säger Ulla Börjesson (S).

På kommunfullmäktige den 29 november ska budgeten klubbas för de kommande tre åren.

Styret, med S, L och M, la fram sitt budgetförslag för kommunstyrelsen i onsdags, som går ut på att spara 50 miljoner under tre år.

Nämndernas ramar har minskats med totalt 64 miljoner, 27 miljoner bara under 2024. Men tanken är att trots detta inte urholka kvaliteten i kommunens verksamheter.

Kommunen har redan tidigare år gjort stora besparingar vad gäller personal. Nu är det snarare dags att titta på strukturella förändringar. Vilka fastigheter, främst inom skolan men också inom omsorg och förvaltning, man kan riva eller sälja, menar Socialdemokraternas förstanamn, tillika kommunstyrelsens ordförande Ulla Börjesson.

– Personalstyrkan har vi ju redan slimmat. Nu måste vi minska antalet skolenheter. Klasserna är för små, vissa neråt tio elever. Vi har inte råd att ha det så här, säger hon.

Byggnader i dåligt skick

Många av skolbyggnaderna är i dåligt skick. Kommunen har underhållsskulder på 150 miljoner och nu visar en ny befolkningsprognos att färre barn än förväntat ska börja skolan de kommande åren.

– Vi har hela tiden trott att det kommer mellan 70 och 75 barn, men det är snarare 50. Det blir inte ens fulla klasser, säger Ingo Asplund, gruppledare för Liberalerna.

Men vilken eller vilka skolenheter det kan tänkas bli som måste stängas eller struktureras om, det ska utredas vidare av förvaltningen.

– De ser över vilket behov som finns och sen skickas det till en nybildad arbetsgrupp. Efter fullmäktige måste vi börja fatta besluten, säger Ulla Börjesson (S).

Överkapacitet i dagsläget

Kommunen har i dagsläget sju skolor i kommunen, friskolor inräknat, med en kapacitet för 900 elever. Men i dag går det bara 600 elever i de skolorna.

– Vi betalar för tomma ytor och tomma bänka istället för kvalitet, säger Linda Jansson, gruppledare för Moderaterna.

För 2024 budgeteras ett nollresultat. För 2025 ett resultat på 13 miljoner och för 2026 ett resultat på 17 miljoner.

Investeringsbudgeten är satt till 106 miljoner över åren 2024-2028, men 27 miljoner under 2024.

Skatten är enligt förslaget oförändrad på 22,91 kronor öre per skattekrona.

Prognosen för 2023 visar ett blygsamt positivt resultat, trots ett budgeterat negativt resultat på 8 miljoner. Detta med hjälp av förbättrad skatteprognos och generella statsbidrag. Nämnderna visar dock fortsatt på underskott jämfört med budget på 6 miljoner.

Fler budgetförslag

I övrigt vill styret också vara en attraktiv arbetsgivare, se stärkta skolresultat i en trygg miljö ha god omsorg med individen i fokus samt vara en attraktiv kommun att bo och verka i.

Centerpartiet har ett eget budgetförslag, liksom KD tillsammans med SD. Dessa presenteras i separata artiklar.

Artikeltaggar

BudgetarCenterpartietEkonomiFärgelandaIngo AsplundKommunstyrelsenKristdemokraternaLiberalernaLinda JanssonModeraternaNämnderSkola och utbildningSkolorSocialdemokraternaUlla Börjesson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.