Hoppa till huvudinnehållet

Skogsföretag satsar på solceller – ett steg närmare klimatmålet

Publicerad:
Kenneth Gustavsson, som lett projektet med solcellinstallationen och företagets ekonomichef Marie Karlsson, vrider om strömbrytaren till den nya anläggningen för första gången.
Kenneth Gustavsson, som lett projektet med solcellinstallationen och företagets ekonomichef Marie Karlsson, vrider om strömbrytaren till den nya anläggningen för första gången. Foto: Privat

Svensk Skogsservice i Ed jobbar ständigt med att utveckla det skogliga arbetet men även med alternativa sätt att jobba klimatsmart.

Nu har de installerat solcellspaneler och batterier på sin fastighet på Jordbron.

– Det är en del i att göra företaget mer klimatneutralt. Målet är att vi ska vara helt klimatneutrala 2030, säger Kenneth Gustavsson.

Han leder projektet och är företagets ombudschef samt plantansvarig.

Idag värms den totalt cirka 450 kvadratmeter stora företagslokalen på Jordbron upp med bergvärme och kompletteras nu med solenergi och batterier. Det handlar om en installation med cirka 45 kilowatt solcellspaneler och 100 kilowatt batterier.

– En normalvilla använder 10 000-12 000 kilowatt per år. Det här kommer producera el för fyra normalvillor per år, säger Kenneth Gustavsson.

Anläggningen är den största i sitt slag, från företaget som levererade, där fyra växelriktare och fyra batteripaket samkörs som en enhet.

Under ett års tid

Företaget började planera för installationen på fastigheten förra året och nu i november är allt klart för att tas i bruk.

– Det var en speciell känsla att vrida om strömbrytaren efter att ha planerat och jobbat med det under ett års tid. Det krävs en del tillstånd, bland att ska Vattenfall ge tillstånd att starta upp. Det krävs inget bygglov men det är viktigt att man stämmer av med kommunen och har en bra kommunikation, säger han.

Skogsföretaget har installerat solcellspaneler på taket på fastigheten på Jordbron.
Skogsföretaget har installerat solcellspaneler på taket på fastigheten på Jordbron. Foto: Privat

Kenneth Gustavsson avslöjar att de har ytterligare projekt på gång i företaget inom den närmaste månaden men vad det handlar om röjer han inte.

– Det är spännande, det kommer hända mycket inom kort. Vi jobbar hela tiden för att få nya klimatneutrala lösningar, säger han.

Förra året genomförde företaget ett projekt att köra röjsågar på el vid ledningsröjning.

– Det var ett spännande projekt som vi höll på med i några månader. Jag tror att framtiden innebär att hitta nya lösningar och alternativ till dagens energikällor. Men man måste klara av att hantera den mängd energi som krävs, säger Kenneth Gustavsson.

Artikeltaggar

BergvärmeFastigheterKenneth GustavssonMiljöSolenergiTillståndVattenfall

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.