Hoppa till huvudinnehållet

(S): ”Om man hade tänkt efter före så hade invånarna sluppit den här oron”

Publicerad:
Per Eriksson är gruppledare för Socialdemokraterna i Bengtsfors.
Per Eriksson är gruppledare för Socialdemokraterna i Bengtsfors. Foto: Elvira Jonasson

Socialdemokraterna var det första politiska partiet som meddelade att man kommer att rösta emot förslaget att flytta Bäckeskolans mellanstadium.

– Glädjande att även Sverigedemokraterna och Centerpartiet tog till sig av kritiken. Men bara för någon vecka sedan så stod de bakom budgetförslaget från Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Det är inte bara på Island det mullrar, säger Per Eriksson (S).

Han menar att det ursprungliga borgerliga budgetförslaget skapade en onödig oro i Bäckefors.

– Om man hade tänkt efter före så hade barn och föräldrar sluppit den här oron i Bäckefors. Jag är verkligen glad för deras skull att det blev något annat, säger Per Eriksson.

Viktoria Gradin är ledamot för Socialdemokraterna i kultur- och utbildningsutskottet. Hon arbetar själv inom barnomsorgen och har länge efterlyst barnkonsekvensanalyser i Bengtsfors kommun.

Barnkonsekvensanalyser

– Det borgerliga styret har vare sig gjort barnkonsekvensanalyser eller ekonomiska analyser när det gäller Skåpafors eller Bäckefors. En barnkonsekvensanalys är något som alltid ska göras när det gäller större beslut som rör barn, definitivt när det handlar om att flytta eller lägga ner verksamhet, säger Viktoria Gradin.

Viktoria Gradin (S) efterlyser barnkonsekvensanalyser i Bengtsfors kommun.
Viktoria Gradin (S) efterlyser barnkonsekvensanalyser i Bengtsfors kommun. Foto: Conny Hultgren

– En sådan analys bör finnas redan innan man fattar beslut. Här har det politiska styret lärdomar att dra. Det har även förvaltningen. Som det är nu så slänger man in jästen efter degen, säger Per Eriksson.

På vilket sätt har det borgerliga styret inte gjort en ekonomisk analys? Enligt budgetförslaget skulle man spara 1,8 miljoner kronor baserat på helårseffekt.

– Det borgerliga styret har inte räknat på vad det kostar med extrabussar och det finns heller inga beräkningar på vad det skulle komma att kosta i form av utbetald skolpeng om föräldrarna skulle välja att placera sina barn på friskola i Järbo i stället. Det har heller inte gjorts någon analys när det gäller lokalerna om förskolan ska flytta in i låg- och mellanstadiets lokaler, säger Per Eriksson.

Bäckeskolan i Bäckefors.
Bäckeskolan i Bäckefors. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Faktum kvarstår dock att det är små barnkullar i Bäckefors. Hur ser Socialdemokraterna på framtiden för Bäckeskolan?

– Vi säger inte att Bäckeskolan är fredad för all framtid. Vi vet, lika lite som någon annan, hur många barn som föds och flyttar in i Bäckefors framöver. Det går inte att bedriva en skola med hur få elever som helst. Det är Bäckeforsborna naturligtvis också väl medvetna om. Men just nu finns det tillräckligt med barn för att kunna bedriva en bra skola i Bäckefors. Något annat är inte aktuellt, säger Per Eriksson.

Artikeltaggar

BäckeforsBäckeskolanBäckeskolans framtidBengtsforsBeslutFriskolorIslandKristdemokraternaLiberalernaModeraternaPer ErikssonPer ErikssonPolitikSkola och utbildningSkolorSocialdemokraternaViktoria Gradin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.