Hoppa till huvudinnehållet

Här är årets julklapp: ”Går aldrig ur tiden”

Publicerad:
Årets julklapp är sällskapsspelet. Anders Berger med populära spel på Bergers lek & bosättning.
Årets julklapp är sällskapsspelet. Anders Berger med populära spel på Bergers lek & bosättning. Foto: Elvira Jonasson

Årets julklapp blir sällskapsspelet. Anders Berger som äger butiken Bergers lek & bosättning i Bengtsfors tycker att det var ett bra val och han menar att sällskapsspelet är något som ligger i tiden.

– Jag är glad över att sällskapsspelet blev årets julklapp, säger han.

Det som utgör ett bra spel enligt Anders Berger är ett spel när man lär sig reglerna på fem minuter och hela spelet max tar en halvtimme. Han säger även att det alltid är prat på spel under jul, själv spelar han nästan bara spel på just högtiderna.

”Går aldrig ur tiden”

De mest populära spelen på Bergers är Monopol, När då då samt Med andra ord, när det kommer till barnspel går alltid Den försvunna diamanten men även Alfapet hem.

– Vissa spel går aldrig ur tiden, Monopol, Cluedo, Alfapet och Trivial Pursuit är alla exempel på detta, säger Anders Berger.

Enligt Anders Berger märks väldigt tydligt på vilka spel som blir uppskattade, av alla de nya spel som kommer in är det bara ett fåtal som stannar tills nästa säsong.

Trivial Pursuit är ett av de klassiska sällskapsspelen.
Trivial Pursuit är ett av de klassiska sällskapsspelen. Foto: JESSICA GOW

Anders Berger tror att många köper och spelar sällskapsspel för att ta vara på tiden och umgås.

HUI utser julklappen

Det är Handels utredningsinstitut, HUI, som vare år utser en produkt som de tycker sammanfattar året väl och kallar den för årets julklapp.

Tidigare gånger har bland annat det hemstickade plagget, en evenemangsbiljett samt stormköket utsetts till årets julklapp.

Det ska vara ett sällskapsspel under granen i år.
Det ska vara ett sällskapsspel under granen i år. Foto: Gorm Kallestad

Men detta året har man valt sällskapsspelet med motiveringen: ”Att samlas med nära och kära och få en välbehövlig paus från verkligheten är något vi söker oss till i svåra tider. Samtidigt växer ny teknik fram som förnyar en traditionell produktkategori. Årets julklapp är en gåva som förenar och skapar samhörighet för svenska folket”.

Nyväckt intresse

För att en produkt ska kvalificeras som årets julklapp måste den uppfylla vissa kriterier: Den ska representera den tid vi lever i, sälja bra samt vara en nyhet eller fått ett nyväckt intresse.

HUI ägs av branschorganisationen Svensk handel som har hittills utsett 36 olika produkter till årets julklapp.

Elvira Jonasson

Vad tycker du om årets julklapp?

Artikeltaggar

Anders BergerBengtsforsJulMänskligtSällskapsspelSamhälle

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.