Hoppa till huvudinnehållet

Forsberg (M) ser risker med skrotat förslag om Bäckeskolan

Publicerad:
Anders Forsberg (M), ordförande för kultur- och utbildningsutskottet, står visserligen bakom kompromissen, men anser samtidigt att det finns risker med den.
Anders Forsberg (M), ordförande för kultur- och utbildningsutskottet, står visserligen bakom kompromissen, men anser samtidigt att det finns risker med den. Foto: Conny Hultgren

Det borgerliga styret i Bengtsfors meddelar att man nu tänker låta förvaltningen utreda frågan om Bäckeskolans mellanstadium inför 2025.

Detta efter att Centerpartiet och Sverigedemokraterna svängt i frågan.

Men Anders Forsberg (M), ordförande för kultur- och utbildningsutskottet, ser risker med den kompromiss som nu har nåtts.

– I en budgetdiskussion med andra partier så får man ta och ge. Vi har haft en bra dialog och landade i det här nu. Men visst, jag är inte nöjd med resultatet, säger Anders Forsberg som är den som har drivit frågan om en flytt av Bäckeskolans mellanstadium allra hårdast.

Men i MBL-förhandlingarna med de fackliga organisationerna får det borgerliga budgetförslaget bland annat kritik från Sveriges Lärare för att de planerade besparingarna drabbar ”en redan sliten lärarkår”.

Detta är något Anders Forsberg säger sig ha full förståelse för.

– Jag håller med. Franserudsskolan, Bengtsgården och till viss del även Ekhagsskolan har genom åren fått minskade resurser då de generella besparingar som historiskt genomförts i princip enbart drabbat de största enheterna. Nu får de tyvärr vänta minst ett år till innan vi har möjlighet att öka resurserna. Det var ett av skälen till att jag drev frågan om en flytt av Bäckeskolans mellanstadium till Ekhagsskolan. Jag menade att smärtgränsen var passerad på de de övriga enheterna, säger Anders Forsberg.

Bäckeskolan i Bäckefors.
Bäckeskolan i Bäckefors. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Du drev, precis som du själv säger, frågan hårt. Är det ett misslyckande att inte ha fått igenom det här?

– Jag tycker fortfarande att vi borde ha genomfört en flytt. Det finns nu en jättestor risk för att det här i stället drabbar de extraresurser som finns på Ekhagsskolan då även de står inför kraftigt minskade elevkullar som innebär minskad elevpeng. Om vi hade flyttat Bäckeskolans mellanstadium så hade vi i stället kunnat göra en satsning på stödpersonal på Ekhagsskolan. Det kan vi inte göra nu, säger Anders Forsberg.

Socialdemokraterna menar att det saknas barnkonsekvensanalys och ekonomisk analys i ert förslag att flytta Bäckeskolans mellanstadium till Ekhagsskolan. Vad säger du om det?

– Nu är ju förslaget inte med i budgeten längre så den frågan är egentligen överspelad. Förslaget att enbart flytta mellanstadiet är inte utredd, men det finns gott om utredningsmaterial sedan gammalt, om förvisso en total nedläggning av Bäckeskolan, men som ändå ger en god fingervisning om konsekvens och effekt.

– Att vårdnadshavare har möjlighet att välja andra skolor är vi medvetna om och dessutom värnar vi det fria skolvalet. Effekten av samlokalisering finns det inget utrett om och det hade vi inget prissatt sparbelopp på i budgetförslaget heller, därför fanns det en att-sats i budgetförslaget om en utredning av det, säger Anders Forsberg.

Vad säger du om den oro som framförts från Bäckeforsbor och andra politiska partier för att det finns risk för att hela Bäckeskolan på sikt försvinner?

– Vi vet alla att det skulle få negativa effekter för en ort om man lägger ner en hel skola och jag har stor förståelse för den oron. Men det blir inte lika stora effekter om man behåller lågstadiet. Det var därför vi föreslog det. Som ordförande för kommunstyrelsens utbildningsutskott har jag ett ansvar att se till så att det finns resurser till alla skolenheter. Med sviktande elevunderlag och sviktande skatteunderlag finns det inga pengar att tillskjuta. I det läget menade jag att en flytt av mellanstadiet långsiktigt hade skapat en förbättrad ekonomi som kommer alla skolenheter till gagn.

– En samlokalisering av F-3 skapas även långsiktiga förutsättningar att behålla utbildning för åtminstone de allra yngsta i Bäckefors, säger Anders Forsberg.

Artikeltaggar

Anders ForsbergBäckeforsBäckeskolanBäckeskolans framtidBengtsforsBengtsgårdenBudgetarEkhagsskolanEkonomiKommunstyrelsenModeraternaPolitikSkola och utbildningSkolorSocialdemokraterna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.