Hoppa till huvudinnehållet

SD svänger om förslaget att flytta mellanstadiet: ”Vill inte ha tomma ödebyar”

Publicerad:
Sverigedemokraterna går emot förslaget att flytta Bäckeskolans mellanstadium till Ekhagsskolan i Dals Långed. På bilden syns sverigedemokraterna Lars-Erik Molin, Henning Venborg och Britt-Inger Sandström.
Sverigedemokraterna går emot förslaget att flytta Bäckeskolans mellanstadium till Ekhagsskolan i Dals Långed. På bilden syns sverigedemokraterna Lars-Erik Molin, Henning Venborg och Britt-Inger Sandström. Foto: Conny Hultgren

– Jag tycker inte att man kan samla allt i Bengtsfors, i en och samma tätort. Det blir tomma ödebyar annars. Det gäller att slå vakt om så mycket som möjligt för att undvika storskalighet och centralisering.

Det säger Britt-Marie Sandström, gruppledare för Sverigedemokraterna i Bengtsfors, som förklaring till att partiet svängde i frågan om Bäckeskolan.

Tidigare stöttade partiet det borgerliga budgetförslaget att flytta Bäckeskolans mellanstadium till Ekhagsskolan i Dals Långed.

Men nu har partiet ändrat sig och kommer, i likhet med Socialdemokraterna och Centerpartiet, att rösta emot förslaget. Centerpartiet som också har svängt i frågan.

Därmed kommer mellanstadiet att finnas kvar i Bäckefors.

– Detta att flytta mellanstadiet kom lite väl hastigt. Vi har visserligen pratat om lokalförsörjningsplanen, men jag har inte uppfattat att den har varit helt färdigt. Vi måste ha en helhet i det hela. Och det gäller all verksamhet, säger Britt-Inger Sandström, gruppledare för Sverigedemokraterna i Bengtsfors.

”Viktigt att satsa”

Hon fortsätter.

– Det är viktigt om vi ska satsa på Bäckefors i framtiden att det finns tågstopp och ett utvecklat sjukhus med mellanvårdsplatser med bra rehab och korttids så det finns möjlighet för människor som kan komma dit och jobba. Då är det en förutsättning att det också finns en skola där, säger Britt-Inger Sandström.

Bäckeskolan i Bäckefors.
Bäckeskolan i Bäckefors. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Ändå var det så att SD stöttade budgetförslaget från M, KD och L som innehöll en flytt av Bäckeskolans mellanstadium. Varför gjorde ni det?

– Jag uppfattade det inte som ett beslut, utan som ett förslag och när Vänsterpartiet sedan meddelade att de ville lägga ner skolan helt så tänkte jag att detta var det minst dåliga av två dåliga förslag. Men jag hade inte uppfattat det som ett färdigt beslut. Jag trodde att det skulle bli träffar med Bäckeforsborna innan vi kom fram till något, säger Britt-Inger Sandström.

Så hur ska ni nu göra i stället då för att spara pengar?

– Kommunens ekonomi är som den är och vi behöver se över var vi kan spara pengar. Men det är tråkigt att det måste tas inom skolans område. Det finns andra områden, jag tänker inte på något speciellt, men att bygga carportar för någon miljon hade man till exempel kunnat vänta med i stället för att flytta Bäckeskolans mellanstadium.

”Vill inte ha ödebyar”

Britt-Inger Sandström menar att Sverigedemokraterna värnar småskalighet och närhetsprincipen.

– Jag tycker inte att man kan samla allt i Bengtsfors, i en och samma tätort. Det blir tomma ödebyar annars. Det gäller att slå vakt om så mycket som möjligt för att undvika storskalighet och centralisering. Med tanke på de satsningar som är planerade i Bäckefors bör vi i dagsläget inte ta bort viktiga förutsättningar för människor att välja flytta dit, säger Britt-Inger Sandström.

Bäckeskolans rektor är lättad: ”Förnuftet har segrat”

Artikeltaggar

BäckeforsBäckeskolanBäckeskolans framtidBengtsforsBeslutBritt-Inger SandströmDals LångedEkhagsskolanEkonomiKristdemokraternaPolitikSjukhusSkola och utbildningSkolorSocialdemokraternaSverigedemokraternaVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.