Hoppa till huvudinnehållet

”Otroligt tacksam för att Bäckeskolans mellanstadium får vara kvar”

Publicerad:
Bäckeskolan, Bäckefors
Bäckeskolan, Bäckefors Foto: Britt-Marie Erlandsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Bäckeskolan är en plats där varje barn blir sett, behandlat likvärdigt och där samarbetet mellan skola och vårdnadshavare är ytterst starkt. Jag är en tidigare elev och när jag tänker tillbaka på den plats där jag gick i förskoleklass till och med årskurs fem ser jag en plats där eleverna får vara sig själva och få den hjälp de behöver.

Jag reagerade på hur politikerna sa att elever från Bäckeskolan presterar sämre i skolan som en del av förklaringen till att mellanstadiet skulle flyttas. Från mitt perspektiv är det tvärtom, med tanke på att Bäckeskolan har mindre klasser resulterar det i att alla elever syns och hörs. Om en elev skulle behöva extra stöd finns det alltid någon tillgänglig. Att Bäckekolans mellanstadium står kvar betyder mycket för samhället, Bäckefors håller på att byggas upp igen.

För något år sedan kom snabbköpet 24SJU, nu Campus Dalsland och förhoppningsvis om några år en tågperrong. Bäckeskolan anser jag drar till sig barnfamiljer eftersom det är en liten skola där eleverna bor nära, max en 15 minuters resa därifrån. Bäckefors är även den ort i Bengtsfors kommun som jag anser har bäst kommunala trafikförbindelser, vilket jag tror spelar roll när man söker till Campus Dalsland. Orten är även en plats som många stannar till på vägen upp till skidorterna för att äta något på Facklan.

Elvira Jonasson, prao på Dalslänningen
Elvira Jonasson, prao på Dalslänningen Foto: Britt-Marie Erlandsson

Varför då politikerna inte skulle vilja satsa mer på Bäckefors förstår jag inte. Bäckefors hembygds- och framtidsförening satsar också på barnen, senast på höstlovet anordnade de en spökvandring där många hjälpte till eller bidrog med saker för att göra det så bra som möjligt.

Jag förstår såklart att det inte kan finnas någon skola om det inte finns några barn, men att transportera barnen fram och tillbaka till Dals Långed skulle bara resultera i att barnen kommer dit trötta på morgonen och sedan på eftermiddagen har de läxor och därför inte tid till fritidsaktiviteter och att umgås med sina kompisar.

Jag tror att jag pratar för hela orten när jag säger att jag är otroligt tacksam för att Bäckeskolans mellanstadium får vara kvar. Detta fortsätter utvecklingen för Bäckefors, en ort med moderna fabriker och butiker men även där historien lever vidare genom välbevarade byggnader och föremål. Men för att vi inte ska hamna i att det inte finns några barn i Bäckefors så behöver samhället och kommunen samarbeta för att tillsammans utveckla Bäckefors.

Elvira Jonasson, Bäckeforsbo och praoelev på Dalslänningen

Artikeltaggar

BäckeforsBäckeskolanBäckeskolans framtidBarnCampus DalslandDals LångedMänskligtSkola och utbildningSkolor