Hoppa till huvudinnehållet

Klubbade minusbudget på 22,1 miljoner kronor

Publicerad:
Dals-Eds kommun har klubbat en stram minusbudget på 22,1 miljoner kronor för 2024. Dessutom väntar stora besparingar och återhållsamhet. Andreas Nilsson, M, är kommunstyrelsens ordförande i Dals-Ed.
Dals-Eds kommun har klubbat en stram minusbudget på 22,1 miljoner kronor för 2024. Dessutom väntar stora besparingar och återhållsamhet. Andreas Nilsson, M, är kommunstyrelsens ordförande i Dals-Ed. Foto: Mattias Modéen

Det fattas 41 miljoner kronor för att Dals-Eds kommun ska få budgeten att gå ihop nästa år. Men genom att använda drygt 19 miljoner kronor av tidigare sparade pengar i den så kallade resultatutjämningsreserven, stannar det beräknade budgetunderskottet för 2024 på 22,1 miljoner kronor.

Det blev som väntat en mycket stram budget som klubbades i Dals-Eds kommunfullmäktige. För första gången någonsin, i alla fall vad politikerna själva kunde minnas, ställdes två olika budgetalternativ mot varandra.

Det ekonomiska läget är pressat och kommunstyrelsens ordförande Andreas Nilsson (M) lyfte att ett ökat samarbete med andra kommuner – bland annat för att minska kostnader – är en nödvändighet de kommande åren. Det kan exempelvis handla om att dela på fler tjänster och att se över hur organisationerna ser ut. Personal kan även behöva vara mer flexibla.

Den borgerliga majoritetens budgetförslag stöddes av Sverigedemokraterna.

Per-Erik Norlin, oppositionsråd och socialdemokrat, la fram ett eget budgetalternativ från partiet där besparingskraven var något mindre, men förslaget röstades ned.
Per-Erik Norlin, oppositionsråd och socialdemokrat, la fram ett eget budgetalternativ från partiet där besparingskraven var något mindre, men förslaget röstades ned. Foto: Helena Lindgren

Egen budget från S

Socialdemokraterna lade fram ett eget budgetförslag med något lösare svångrem. Partiet ville ge en halv miljon mer till vardera kommunstyrelsen, socialnämnden och fokusnämnden för att mildra de värsta besparingskraven. Pengarna skulle tas från resultatutjämningsreserven, alltså av sparade pengar från tidigare år.

Oppositionsrådet Per-Erik Norlin motiverade partiets budgetförslag.

– Att spara 19,3 miljoner kronor på ett år känns tajt. Släpp lite på kranen. Samarbete och samverkan krävs, javisst, men vi måste också kunna släppa lite på det hårda tryck som nämnderna har.

Svårt att klara målen i skolan

Socialdemokraterna påpekade att måluppfyllelsen inom skolan för närvarande inte är bra och ville öka budgeten för fokusnämnden med 500 000 kronor.

Per-Erik Norlins partikamrat Öyvind Höiberg motiverade vad pengarna skulle gå till.

– De skulle gå till en 70 procentig tjänst och det skulle öka möjligheterna för eleverna att klara målen i skolan. Med majoritetens förslag blir det en person mindre i tjänst inom skolan.

Annika Lännhult (M), delade inte riktigt den bilden.

– Antalet elever i årskurserna minskar. Då kan det finnas andra sätt att spara, till exempel genom att titta på de lokaler vi har. Behöver vi alla?

Socialdemokraterna ville även ge 500 000 kronor mer till socialnämnden genom att minska på effektiviseringskraven.

”Välbalanserat”

Men Kenneth Gustavsson, C, ordförande i socialnämnden, menade att den borgerliga alliansens budgetförslag var välbalanserat och bra.

– Vi måste hålla igen och genomlysa alla våra verksamheter. Vi måste se på områden där vi för närvarande har för mycket. Men jag vill även lyfta fram att vi också gör satsningar nästa år. Ihop med fokusnämnden inrättar vi skolsociala team, som är en stor och nödvändig satsning.

Fritidsbanken, där barn och ungdomar kan låna utrustning för sport och fritid, öppnade i Dals-Ed 2021 och blev föremål för debatt under kommunfullmäktige. Socialdemokraterna ville säkra fortsatt verksamhet genom att budgetera för den, medan allianspartierna i första hand ville säkra verksamheten genom stöd från Tillväxtverket.
Fritidsbanken, där barn och ungdomar kan låna utrustning för sport och fritid, öppnade i Dals-Ed 2021 och blev föremål för debatt under kommunfullmäktige. Socialdemokraterna ville säkra fortsatt verksamhet genom att budgetera för den, medan allianspartierna i första hand ville säkra verksamheten genom stöd från Tillväxtverket. Foto: Helena Lindgren

Fritidsbanken

Socialdemokraterna ville även säkra fritidsbankens framtid i kommunen genom att avsätta pengar till den verksamheten i budgeten och även slopa förslaget att höja priset på kaffe för anställda i kommunen.

– Fritidsbanken, där barn och ungdomar kan låna utrustning till sport och fritidsaktiviteter, är och har varit en framgång för samhället ända sedan verksamheten startade för några år sedan. Vi måste säkra så att den här verksamheten blir kvar genom att budgetera för den, framhöll Per-Erik Norlin.

Vänsterpartiet ställde sig bakom Socialdemokraternas budgetalternativ och manade majoritetspartierna att bryta ut frågan om fritidsbanken ur budgeten.

Majoritetens politiker tog till viss del till sig av Per-Erik Norlins yrkande.

– Jag är nästan helt säker på att vi får pengar från Tillväxtverket så att vi kan fortsätta den här verksamheten. Och skulle vi inte få det, så kommer vi att upp den här frågan igen i kommunstyrelsen, för fritidsbanken är en viktig verksamhet som vi tycker ska fortsätta, sa Andreas Nilsson (M).

19 röster mot 9

När det var dags att klubba budgeten yrkade Socialdemokraterna på votering. Majoritetens budget gick igenom med röstsiffrorna 19 mot 9, sedan Sverigedemokraterna röstat för den borgerliga budgeten och Vänsterpartiet slutit upp bakom Socialdemokraternas budgetalternativ.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för Socialdemokraternas budgetförslag.

I samband med att budgeten klubbades slogs även fast att skattesatsen ska vara oförändrade 23,21 procent nästa år och att investeringsbudgeten stannar på återhållsamma 25,3 miljoner kronor, vilket är 14,5 miljoner mindre än 2023.

Fotnot: Efter att kommunfullmäktige nu satt budgetramarna för 2024 kommer kommunstyrelsen och de enskilda nämnderna att ta beslut om respektive detaljbudgetar.

Kommunalrådet om ekonomin: ”Nu handlar det om att överleva”Osäker framtid för Fritidsbanken – kommunen inväntar besked

Artikeltaggar

BudgetarPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.