Hoppa till huvudinnehållet

Björn är svensk mästare i uppfinning

Publicerad:
Björn Holmström till vänster i bild tillsammans med ytterligare pristagare från Västra Götaland: Zaid Saeed och Wilma Emanuelsson samt riksdagens talman Andreas Norlén och Stiftelsen SKAPAs ordförande Minoo Akhtarzand.
Björn Holmström till vänster i bild tillsammans med ytterligare pristagare från Västra Götaland: Zaid Saeed och Wilma Emanuelsson samt riksdagens talman Andreas Norlén och Stiftelsen SKAPAs ordförande Minoo Akhtarzand. Foto: Privat

Björn Holmström från Bengtsfors har återigen fått motta pris för sin uppfinning nanorent vatten för halvledarindustrin. Den här gången i form av Sveriges största uppfinnarpris SKAPA-priset som förutom äran består av 500 000 kronor.

Stiftelsen SKAPA delar ut priset till minne av uppfinnaren Alfred Nobel och syftet med utmärkelsen är att lyfta fram, uppmärksamma, inspirera och ge stöd åt innovatörer och uppfinnare.

– Det kom som en blixt från en klar himmel, det hade jag inte räknat med så det var en kul överraskning. Jag trodde min chans var i pitchtävlingen där man får göra en presentation under två minuter. Jag brukar vara bäst på det, säger Björn Holmström som har sin verksamhet i Bengtsfors men är bosatt i Karlstad.

Slutför första produkten

Priset fick han motta vid en ceremoni i Stockholms Stadshus, i Gyllene Salen, och prisutdelare var riksdagens talman Andreas Norlén och Stiftelsen SKAPA:s ordförande Minoo Akhtarzand. 500 000 kronor var prissumman och vad den ska användas till vet inte Björn Holmström ännu.

– Det finns alltid saker att spendera pengar på och de kommer gå till vår fortsatta utveckling, säger han.

För tillfället jobbar han med att slutföra sitt företag NNS Waters första produkt Wet nano one tillsammans med det lokala företaget Totech.

– Den kommer att bli klar i år och målsättningen är att börja sälja produkten i början av nästa år, säger han.

Prisas för världens första nanorena vattenNystartat företag har lösningen på globalt problem

Motiveringen för årets SKAPA-pristagare:

”Traditionellt används otroligt stora mängder vatten när man ska tvätta kiselskivor i halvledarindustrin. En halvledarfabrik gör av med miljontals kubikmeter vatten om året. Vatten som dessutom förorenas med kemikalier. Med Wet nano har man löst detta på ett mycket effektivare sätt. Genom membrandestillation på industriell nivå kan vattnet renas ner på nanonivå och med minskat kemikaliebehov.

Vattenåtgången i processen blir upp till 90 procent lägre och tvättvattnet görs på plats i halvledarfabriken. Efter rengöringsprocessen renas vattnet från kemikalier och kan åter släppas ut i naturen, helt utan föroreningar. Detta gör att väldigt mycket färskvatten kan användas till andra livsnödvändiga saker, som dricksvatten eller bevattning vid odling”.

Artikeltaggar

Alfred NobelAndreas NorlénBengtsforsDricksvattenKarlstadKemikalierMiljöMinoo AkhtarzandRoger WatersStiftelsen SKAPAStockholmTalmannenTeknik och vetenskapVatten

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.