Hoppa till huvudinnehållet

Barnen lär känna sin närmiljö med ellådcyklar: ”Jag vill åka fort”

Publicerad:
Förskolläraren Paulina Eriksson kollar så att allt är okej innan det bär iväg.
Förskolläraren Paulina Eriksson kollar så att allt är okej innan det bär iväg. Foto: Mattias Modéen
  • På förskolorna i Dals-Ed kan barnen utforska närmiljön med hjälp av en ellådcykel.Här ger sig barnskötaren Ebba Bidemalm iväg med några av barnen; Nora Åkesson, Selma Björklund, Louie Häger, Sam Rosenbaum och Sam Lindqvist.
    På förskolorna i Dals-Ed kan barnen utforska närmiljön med hjälp av en ellådcykel.Här ger sig barnskötaren Ebba Bidemalm iväg med några av barnen; Nora Åkesson, Selma Björ… Foto: Mattias Modéen
  • Förskolläraren Paulina Eriksson kollar så att allt är okej innan det bär iväg.
    Förskolläraren Paulina Eriksson kollar så att allt är okej innan det bär iväg. Foto: Mattias Modéen
  • Anna Hansson och Marie Alhede är rektorer på förskolorna i Dals-Ed
    Anna Hansson och Marie Alhede är rektorer på förskolorna i Dals-Ed Foto: Mattias Modéen

Förskolorna i Dals-Ed har köpt in ellådcyklar. Syftet är bland annat att lättare kunna ta sig iväg på utflykter i närområdet.

– På det här sättet kan barnen lättare upptäcka och lära känna sin närmiljö, säger rektorerna Marie Alhede och Anna Hansson.

Paulina Eriksson, förskollärare, och Ebba Bidemalm, barnskötare, tar fram en av ellådcyklarna på skolgården till Fågelvägens förskola. Cykeln är svart och har en stor låda frampå, som förskolebarnen kan sitta i. Sidorna är målade i regnbågens färger, en utsmyckning som alla barn fått vara med och besluta om.

Nora Åkesson och hennes förskolekompisar Selma Björklund, Louie Häger, Sam Rosenbaum och Sam Lindqvist jublar när de ser cykeln.

Äntligen ska de få åka iväg på utflykt igen.

– Jag vill åka till monsterbacken, säger Louie Häger.

– Jag vill åka och hämta strössel, säger Selma Björklund.

– Och jag vill åka fort, säger Sam Rosenbaum.

Många utflykter

De har varit ute på många utflykter under hösten, men nu är det ett tag sedan eftersom vädret varit sämre.

Rektor Marie Alhede berättar att utflykterna gått till flera olika platser. Någon gång har barnen åkt till en mormor till ett av förskolebarnen och överraskat på hennes jobb. Andra gånger har de åkt till en lekpark. Och ytterligare andra gånger har de åkt och besökt de andra förskolorna eller till en byggaffär och köpt virke, som de kunnat använda på skolan.

Anna Hansson och Marie Alhede är rektorer på förskolorna i Dals-Ed.
Anna Hansson och Marie Alhede är rektorer på förskolorna i Dals-Ed. Foto: Mattias Modéen

Idag blir det en rundtur i den allra närmaste omgivningen. Ebba Bidemalm ger sig iväg med de fem barnen, som sitter säkert fastspända i lådan frampå cykeln. Snart kommer de till en brant nedförsbacke och glädjetjuten hörs lång väg.

– Det här var jättekul. Det är lika roligt varje gång! säger Nora Åkesson och ler med hela ansiktet.

Fyra cyklar

Rektor Marie Alhede berättar att förskolorna i Dals-Ed köpte in två ellådcyklar förra året. Inför årets hösttermin köpte de in ytterligare två. De fyra cyklarna delas mellan de tre förskolorna i kommunen.

– Det är inte många förskolor i Dalsland som har sådana här cyklar. Vi rektorer hade detta som ett gemensamt önskemål och har gjort en långsiktig investering med hjälp av ett statsbidrag för att genomföra kvalitetshöjande åtgärder, säger Marie Alhede.

Att köra en ellådcykel är dock lite speciellt, eftersom den svänger på ett annat sätt än en vanlig cykel och balansen är lite annorlunda i kurvorna. Därför har alla pedagoger och även andra vuxna på förskolan som önskat kunnat gå en utbildning för att få körkort för ellådcyklar och kunna köra säkert.

170 förskolebarn

Totalt är det omkring 170 förskolebarn i åldrarna 1 till 5 år, som har möjlighet att tillsammans med sina pedagoger boka en tur med någon av cyklarna.

Artikeltaggar

CyklarDalslandFörskolorSkola och utbildningTrafik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.