Hoppa till huvudinnehållet

Eleverna jublar efter besked – fyrabarnsmamman Sofia, 34: ”Tryggt beslut för oss”

Publicerad:
”Vi är glada för att mellanstadiet får vara kvar! Det är roligare om de också går här. Och så slipper vi åka buss till en annan skola”, säger eleverna på Bäckeskolan som jublar under tisdagen.
”Vi är glada för att mellanstadiet får vara kvar! Det är roligare om de också går här. Och så slipper vi åka buss till en annan skola”, säger eleverna på Bäckeskolan som jublar under tisdagen. Foto: Bäckeskolan

– Vi är glada för att mellanstadiet får vara kvar! Det är roligare om de också går här. Och så slipper vi åka buss till en annan skola.

Det säger eleverna på Bäckeskolan efter att de fått beskedet att Bäckeskolans mellanstadium blir kvar i Bäckefors.

Fyrabarnsmamman Sofia Juhlin, 34, håller med.

– Det låter fantastiskt. Verkligen ett glädjande besked och ett tryggt beslut för oss i Bäckefors. Att skolan blir kvar i sin nuvarande form kommer betyda mycket för barnens trygghet och även för Bäckefors som samhälle, säger Sofia Juhlin.

Hon menar att Bäckeskolan är en förutsättning för att samhället ska kunna få möjlighet att växa och utvecklas.

– Det är en större chans att fler flyttar hit om skolan finns kvar. Jag flyttade själv hit från Färgelanda kring år 2010 just på grund av att Bäckängens förskola och Bäckeskolan fanns här och jag hade hört mycket gott om dessa verksamheter. Sedan dess är det många som har flyttat hit efter mig, säger Sofia Juhlin.

”Då hade folk flyttat”

Om förslaget från det borgerliga styret att flytta mellanstadiet till Dals Långed blivit verklighet så hade det drabbat Bäckefors väldigt negativt tror Sofia Juhlin.

Sofia Juhlin
Sofia Juhlin Foto: Privat

– Då hade folk flyttat från Bäckefors. Många som har barn hade flyttat dem till friskolan i Järbo. Det hade blivit kortare väg för dem än att åka till Ekhagsskolan i Dals Långed. Jag har själv bara hört bra saker om friskolan i Järbo, säger Sofia Juhlin.

Hon nämner också att det finns flera saker som just nu pekar mot att Bäckefors är ett samhälle i utveckling.

– Ta bara planerna på ett tågstopp i Bäckefors och det nyöppnade Campus Dalsland. Sådana saker gör att fler kanske flyttar hit. Jag tror att fler vill flytta hit om det finns bra möjligheter att pendla och ta sig till städer runt om, säger Sofia Juhlin.

”Inte genomarbetat”

Maylis Svensson är kassör i Bäckefors hembygds- och framtidsförening. Hon håller med Sofia Juhlin i det hon säger.

– Det är bra att politikerna nu tar sitt förnuft till fånga. Det här var inte alls genomarbetat och alla politiker visste heller inte vilken fin skola Bäckeskolan är. Vi har fått frågan och tagit tillfället i akt och visat några av dem runt på skolan. Det uppskattar vi väldigt mycket, säger Maylis Svensson.

Samtidigt är det nu som arbetet börjar fortsätter hon.

– Nu måste vi se till att samhället rycks upp och från hembygdsföreningens sida är vi inte nöjda med det här. Nu måste vi arbeta med att göra vårt för att få fastighetsägare, både kommunala och privata, att tillskapa lägenheter som tilltalar barnfamiljer.

– Nu får vi lite tid på oss att verka för att göra samhället attraktivt på olika sätt. Vi behöver få till nya lägenheter, men även se till att det ser vackert ut på olika sätt i samhället, säger Maylis Svensson.

Hur viktig är skolan för Bäckefors?

– Skolan är en förutsättning för att vi ska kunna jobba med ett samhälle med fullvärdiga framtidsmöjligheter. Det är grundpelaren. Det första folk frågar när de ska flytta till ett samhälle är om det finns skola. När beskedet kom att mellanstadiet skulle flyttas upplevde vi det som att fötterna rycktes undan på oss. Det värsta var att allt skulle ske så snabbt också. Vi förstår den ekonomiska situationen i kommunen, men vi behöver jobba tillsammans för att lösa problemen. Vi finns här för en dialog. Kanske är det även så att man måste söka svaren högre upp, kommunen kanske inte klarar av att lösa det här själv, säger Maylis Svensson.

Majoritet mot förslaget – Bäckeskolans mellanstadium räddas

Artikeltaggar

BäckeforsBäckeskolanBäckeskolans framtidDals LångedEkhagsskolanFörskolorJärboLägenheterMaylis SvenssonSamhälleSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.