Hoppa till huvudinnehållet

Två inbrott ett och samma dygn drabbade kommunens IT-enhet – persondatorer stals

Publicerad:
Bengtsfors kommunhus och dess IT-avdelning utsattes under ett och samma dygn i helgen för två inbrott.
Bengtsfors kommunhus och dess IT-avdelning utsattes under ett och samma dygn i helgen för två inbrott. Foto: Conny Hultgren

Två sena inbrott drabbade i helgen under ett och samma dygn Bengtsfors kommuns IT-avdelning. Tjuvarna kom över persondatorer och eventuellt även annan datautrustning.

– IT har tidigare varit förskonade för inbrott och att det dessutom sker inbrott två gånger under samma dygn – nej, det har inte hänt tidigare, säger kommunens säkerhetschef Per-Evert Granlund.

Tjuvarna tog sig vid båda tillfällena in i lokalerna genom att bryta upp fönster.

Första inbrottet skedde klockan 00.47 under natten till lördag. Det andra inbrottet ägde rum klockan 22.58 på lördagskvällen.

Per-Evert Granlund är säkerhetschef i Bengtsfors kommun.
Per-Evert Granlund är säkerhetschef i Bengtsfors kommun. Foto: Conny Hultgren

– Det har skett tillgrepp, men vi vet ännu inte omfattningen av det. Men det handlar bland annat om persondatorer, säger kommunens säkerhetschef Per-Evert Granlund.

”Hermetiskt tillsluten”

Han är i övrigt sparsam med kommentarer.

– Jag varken kan eller vill delge något av lätt insedda skäl. Polisen ska nu göra en brottsplatsundersökning. IT-avdelningen är i väntan på denna brottsplatsundersökning hermetiskt tillsluten. Det sker inget arbete där inne. Alla medarbetare på IT arbetar för närvarande på andra platser i kommunhuset, säger Per-Evert Granlund.

Hur pass unikt är det att kommunens IT-avdelning drabbas av inbrott, stölder och dessutom två gånger under ett och samma dygn?

– IT har tidigare varit förskonade för inbrott och att det dessutom sker inbrott två gånger under samma dygn – nej, det har inte hänt tidigare, säger Per-Evert Granlund.

Snabba tillgrepp

Han vill inte berätta hur länge tjuvarna har varit inne i huset. Men att det rör sig om snabba tillgrepp från brottslingarnas sida står klart.

– Jag skulle vilja berömma Securitas väktare som snabbt var på plats vid både tillfällena. Men tjuvarna var inte kvar, säger Per-Evert Granlund.

Fotnot: På söndagskvällen utsattes även Säffle kommuns IT-förråd för ett inbrott. Tjuvarna tog sig in i förrådet genom att bryta upp dörrarna. Flera datorer stals, men några av dem återfanns under måndagen i ett skogsparti några kilometer från förrådet. Det är ännu oklart om inbrotten hör ihop.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsfors kommunhusBrott, lag och rättInbrottITPer-Evert GranlundSecuritasTeknik och vetenskap

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.