Hoppa till huvudinnehållet

Socialchefen blir kvar: ”Inte rätt väg just nu att dela på tjänsten”

Publicerad:
”Med de behov de båda kommunerna har så är inte vägen just nu att dela på en socialchef”, säger Kenneth Gustavsson, C, ordförande i socialnämnden i Dals-Ed.
”Med de behov de båda kommunerna har så är inte vägen just nu att dela på en socialchef”, säger Kenneth Gustavsson, C, ordförande i socialnämnden i Dals-Ed. Foto: Helena Lindgren

Dals-Ed och Färgelanda kommer även fortsättningsvis att ha var sin socialchef.

– Med de behov de båda kommunerna har så är inte vägen just nu att dela på en socialchef, säger Kenneth Gustavsson, C, ordförande i socialnämnden i Dals-Ed.

Det var efter att den förre socialchefen i Dals-Ed, Tommy Almström, lämnade sin post i våras, som Dals-Eds kommun aktualiserade frågan om att kunna dela på en socialchefstjänst med Färgelanda kommun.

Johan Lundh, som sedan tidigare är omsorgschef i Färgelanda, har under en period även varit socialchef i Dals-Ed. Under tiden han varit chef för de båda kommunerna har en risk- och konsekvensanalys gjorts. Där har för- och nackdelar för olika alternativ belysts. Analysen blev klar i förra veckan och de båda kommunerna väljer att även fortsättningsvis ha var sin chef.

Behov av en heltid

– Det finns både för- och nackdelar oavsett vilken lösning man väljer, men just nu ser båda kommunerna ett behov av en heltidstjänst för att kunna möta de behov som finns, säger Kenneth Gustavsson.

Han säger att det inte är någon enskild faktor som avgjort, utan att det är helhetsbilden man utgår ifrån.

– Vi har pratat med både fackliga företrädare, enskilda medarbetare och mellanchefer som direkt berörs av hur socialchefstjänsten är organiserad. När vi samlat ihop alla synpunkter och de behov av ledning och styrning som finns har vi landat i att vi ska ha var sin chef på heltid, säger Kenneth Gustavsson.

Håkan Gusteus, L, ordförande i socialnämnden i Färgelanda, känner sig nöjd med den inriktning som kommunerna har valt.

– Helt perfekt. Med de utmaningar vi har behöver vi ha en stark chef på heltid. Vi behöver vår socialchef i Färgelanda.

Johan Lundh kommer att vara socialchef för de båda kommunerna fram till och med årsskiftet, då han går tillbaka till att vara omsorgschef på heltid i Färgelanda.

Rekrytering tar tid

Dals-Ed kommer för sin del omgående att påbörja en rekrytering av en ny socialchef på heltid.

– Det är en process som kommer att ta sin tid. Det kommer säkert att dröja till en bit in på nästa år innan rekryteringen är klar och en ny chef är på plats, säger Kenneth Gustavsson.

Från årsskiftet och fram till dess att en ny chef är på plats, kommer det att utses en tillförordnad socialchef.

Vem det blir är ännu oklart.

Artikeltaggar

ArbeteFärgelandaJohan LundhKenneth GustavssonOmsorgPolitikRekryteringSocialnämnderVård

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.