Halmen – och dess betydelse för Dalsland – stod i fokus under eventet Halmens Hemligheter. Intresset för att vara med var stort och många hade gjort dagen i Dals Långed till ett utflyktsmål för helgen.
Föreläsningar blandades med workshop och utställningar och det hela avslutades med musikföreställningen Svedjeråg, som handlade om den dalsländska halmslöjdens historia. Bengtsfors nyblivna riksspelman Caroline Malmberg var med framträdde från scen med Amanda Björnerås och Rebecca Proba. Trion bildar tillsammans folkmusikgruppen Arvejol.
Långväga besökare
Michelle Winkel och Mona-Lisa Axelsson hade rest från Lilla Edet respektive Uddevalla för att vara med på dagen. De var två av många som samsades om utrymmet i de workshops som det fanns möjlighet att vara med i.
– Vi läser en guideutbildning på folkhögskolan i Färgelanda. Vi var där tidigare idag och det passade utmärkt att åka vidare upp i Dalsland för att vara med här. Ikväll fortsätter vi upp till Bengtsfors där vi sover över, sa Michelle Winkel, medan hon försökte styra halmen rätt med sina fingrar.
Hon hade bland annat gjort en stjärna i halm, som kommer att få en plats i fönstret över jul.
Annelie Kjellberg från Fengersfors var också en av många som var med i workshopen.
– Jag håller med en sjufläta. Det svåraste är att få den snygg, sa hon under tiden hon fick guidning av rutinerade halmslöjdaren Christina Johansson.
Med sjuflätor kan man så småningom göra en halmhatt, men det krävs en del träning för att nå dit.
– Det här är ett första försök att göra en sjufläta. Men jag gillar materialet. Det är miljövänligt och spännande att jobba med. Det kanske kan bli något i framtiden. Jag gillar hantverk, fortsatte Annelie Kjellberg.
Utställningar
Parallellt med workshops pågick föreläsningar om halmens historia och betydelse för både Dalsland och andra platser i världen. Flera olika utställningar fick också plats, bland andra Halmens Hus vandringsutställning ”Att gripa ett halmstrå”.
Några knallar hade dukat upp bord med halmkonst till försäljning.
Idén till eventet Halmens hemligheter knäcktes av Roger Karlsson, ordförande för Mustadfors Folkets hus. Han sammanfattade dagen som lyckad.
– Det är flera medarrangörer som har gjort den här dagen möjlig. Det har varit väldigt folk här hela dagen, sa Roger Karlsson.
Nyvunna kunskaper
Många kunde även gå hem med nyvunna kunskaper om halmens historia efter att i både ord och ton fått del av hur konsten att fläta halm och tillverka hattar tog fart i Ärtemark på 1800-talet och sedan blev en småskalig industri som sysselsatte många i bygden. Hattarna blev så småningom en exportvara till bland annat England och Nordamerika.
Senare spred sig hantverket med halmslöjd vidare till andra platser i Dalsland, bland annat till Stenebyskolan i Dals Långed. Där har såväl konst som bruksföremål gjorts av råghalm.