Hoppa till huvudinnehållet

Ingen uppföljare i sikte för 25-åriga Fucking Åmål: ”När jag är 80 kanske”

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Nyligen hade Lukas Moodyssons "Tillsammans 99" – uppföljaren till ”Tillsammans” – premiär, men någon uppföljare till ”Fucking Åmål” är inte aktuell i nuläget, säger han.
Nyligen hade Lukas Moodyssons "Tillsammans 99" – uppföljaren till ”Tillsammans” – premiär, men någon uppföljare till ”Fucking Åmål” är inte aktuell i nuläget, säger han. Foto: Adam Ihse/TT

Få filmer har gjort så stora avtryck i en stad som ”Fucking Åmål” har gjort i Åmål. Och då är filmen inte ens inspelad där.

I år är det 25 år sedan kultfilmen gick upp på biograferna runt om i landet. Sedan dess har Åmålsborna fått leva med att bli förknippade med filmen var än de presenterar sig.

– Vad var det för idiot som gjorde en film om en plats han aldrig varit på, med en sådan titel, säger manusförfattaren och regissören Lukas Moodysson, när han tänker tillbaka på filmen.

”Fucking Laholm”, ”Fucking Flen” eller ”Fucking Haparanda”. Det skulle ha kunnat handla om vilken svensk småstad som helst, men regissören Lukas Moodyssons fascination över att det finns en stad på fyra bokstäver och där två av bokstäverna är den ovanliga bokstaven å gjorde att titelvalet föll på Åmål när han skulle regissera sin första långfilm.

Åmåls kommunledning reagerade starkt när filmen begav sig. Det gick så långt att kommunledningen skrev till produktionsbolaget Film i Väst med en vädjan om att ändra filmtiteln – men Lukas Moodysson stod på sig och lovade i ett personligt telefonsamtal till dåvarande kommunalrådet Bengt-Åke Karlsson att ”det skulle bli en fin film”.

”Nu fattar jag”

Som ung, rebellisk filmmakare hade Lukas Moodysson svårt att förstå kommunens starka reaktioner på titeln. I dag, 25 år senare, har han däremot en större förståelse för hur filmtiteln togs emot.

– Då skrattade jag nog mest åt det men nu fattar jag verkligen – vad var det för idiot som gjorde en film om en plats han aldrig varit på, med en sådan titel. Helt begripligt om någon blev sur, säger Lukas Moodysson.

Med facit i hand kanske Åmålsborna ändå ska vara nöjda med att regissören och manusförfattaren, den då blott 29-årige Lukas Moodysson, stod på sig och behöll filmtiteln för sin långfilmsdebut. Filmen satte onekligen Åmål på kartan, trots att inte en enda scen är inspelad där. Filmen är fortfarande den vanligaste referensen folk drar när Åmålsbor presenterar sig.

– Stackare. Om man gillar filmen är det väl okej, annars måste det vara irriterande, säger Lukas Moodysson.

Tillhör alla

25-årsjubiléet har uppmärksammats stort i medier men för egen del tar Lukas Moodysson jubileet med ro.

– Jag är inte så nostalgisk av mig när det gäller mina filmer. Jag tänker också att det inte är min film, den lever sitt eget liv, den tillhör alla som gillar den.

Lukas Moodysson slog igenom rejält i sin långfilmsdebut. Här tillsammans med skådespelarna Rebecca Liljeberg och Alexandra Dahlström.
Lukas Moodysson slog igenom rejält i sin långfilmsdebut. Här tillsammans med skådespelarna Rebecca Liljeberg och Alexandra Dahlström. Foto: Claudio Bresciani/TT

Hur ser du på filmen idag, 25 år senare?

– Jag tänker nog mest att det var en väldigt rolig inspelning. Det fanns en frihet som jag känner gått lite halvt förlorad i filmvärlden idag. Det var väldigt lekfullt. Inte så allvarligt och seriöst.

Filmens genomslagskraft var stor, både i Sverige och internationellt. Närmare en miljon lockades till biosalongerna och filmen gav även upphov till flera teaterföreställningar och operor. Filmen gick även hem hos de flesta filmrecensenterna och belönades med en rad priser. Lukas Moodysson hyllades för sin träffsäkerhet och autenticitet när det gällde hur filmen skildrade ungdomarnas förbjudna kärlek i en småstad. Vid inspelningen tillät Moodysson de unga skådespelarna att ändra sina repliker och använda sig av improvisation.

Kände du på dig att filmen skulle få en sån stor genomslagskraft som den fick?

– Nej, absolut inte. Men jag tyckte den blev ganska bra. Jag tänkte inte så mycket på publiken, jag var bara glad att den skulle gå på bio.

Huvudrollsinnehavarna Rebecka Liljeberg, som spelar Agnes, och Alexandra Dahlström, som spelar Elin, var bara 17 respektive 14 år när filmen spelades in.
Huvudrollsinnehavarna Rebecka Liljeberg, som spelar Agnes, och Alexandra Dahlström, som spelar Elin, var bara 17 respektive 14 år när filmen spelades in.

Filmen har även betytt mycket för Lukas Moodysson personligen, den har öppnat upp för att göra fler ”smala” filmer, menar han.

– Att den och nästa film, ”Tillsammans”, fick så stor publik gjorde att jag sedan kunde göra mörkare och konstigare filmer, till exempel ”Lilja 4-ever” och ”Container”. Jag är glad och tacksam att jag under de här 25 åren kunnat gå i så många olika riktningar.

Ett rykte gör gällande att du hade en kompis från Åmål i Malmö, och att det var en del av upprinnelsen till filmen och dess titel. Stämmer det?

– Nix. Jag har ingen koppling till Åmål. Däremot gillar jag småstäder. Till exempel Nässjö, Vetlanda med flera. Jag trivs bättre där än i storstäder. Och filmen säger egentligen inget negativt om Åmål. Elin längtar i och för sig därifrån, men man kan ju längta bort varifrån som helst. Tror min första tanke var Falköping, ”Fucking Falköping”. Jag minns inte exakt varför det blev just Åmål. Den spelades in i Trollhättan. Helt tokigt. Men ”Fucking Trollhättan” lät väl lite trist.

Även om produktionen var förlagd till Trollhättan har han en förkärlek till Dalsland, berättar han.

– Jag åkte igenom ganska nyligen, på väg till Åsensbruk. Tillbringade några nätter i husbil vid Dalslands kanal. Jag gillar Dalsland.

Du gjorde nyligen en uppföljare på ”Tillsammans”. När kommer uppföljaren på ”Fucking Åmål”?

– När jag är 80 år kanske. Då har väl Elin och Agnes gått i pension från vad de nu jobbar med.

Skulle det funka att köra en uppföljare?

– Tveksamt.

Hur hade den kunnat se ut i så fall?

– Jag har ingen aning om hur det sedan gick för Elin och Agnes. Någon annan kanske vet? Jag tar gärna emot förslag.

Åmål klipptes bort

Filminspelningen skedde under tre månaders tid på våren 1998 i Trollhättan och dess förorter. Vissa miljöbilder spelades in i Åmål, men dessa kom inte med i den färdiga filmen.

Vid filmens 20-årsjubileum bjöds skådespelaren Ralph Carlsson, som spelade Agnes pappa Olof i filmen, in till en pratstund med Gunnar Källström på Sagabion i Åmål.
Vid filmens 20-årsjubileum bjöds skådespelaren Ralph Carlsson, som spelade Agnes pappa Olof i filmen, in till en pratstund med Gunnar Källström på Sagabion i Åmål. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

DalslandFilmFilmerFucking ÅmålLukas MoodyssonNöje/KulturSkådespelareTrollhättanÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.