Joakim gör kometkarriär som låtskrivare och producent – jobbar med stora namn

Från en missad straff på Höjdens fotbollsplan till 100 miljoner spelningar på Spotify • ”Bellman” gör musik med artister som Benjamin Ingrosso och Danny Saucedo

Joakim ”Bellman” Andersson från Färgelanda började med musiken på allvar för bara några år sedan, men sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt. Nu har 28-åringen 100 miljoner spelningar på Spotify och både producerar och skriver musik åt kända artister i både Sverige och utlandet.

– Det har gått fort på den här korta tiden, säger han.

Det var på Höjdens fotbollsplan i Färgelanda som Joakim Andersson blev Bellman, nån gång för 15-20 år sedan.

Han lattjade boll med polarna, som alltid.

Det blev straff, som Joakim ville lägga. Kompisarna tvekade, men då erbjöd han sig självmant att få ett smeknamn om han bommade.

– Jag sa att om jag missar får ni kalla mig Bellman. Sen drog jag den stenhårt i stolpen, säger han och skrattar.

Joakim Andersson har alltid gillat att stå i centrum och på scenen.
Joakim Andersson har alltid gillat att stå i centrum och på scenen. Foto: Johan Lindahl

Namnet Bellman spred sig till kompisarnas föräldrar, till fotbollslaget Färgelanda IF och till Valboskolan där han gick i plugget.

– Lärarna kallade mig aldrig Joakim eller Jocke, det var bara Bellman. Det satte sig så hårt. Det stod till och med Bellman i skolkatalogen. Det var säkert många som trodde att jag hette det, säger Joakim ”Bellman” Andersson.

Vi träffas en lördag på en restaurang i Uddevalla, där han ska spela på nattklubben Mortens på kvällen. Med sig har han hela tjocka släkten.

Joakim har flera SM-guld med IFK Uddevalla, nu FC Uddevalla.
Joakim har flera SM-guld med IFK Uddevalla, nu FC Uddevalla. Foto: Håkan Fredriksson

– Jag är väldigt familjär av mig, har alltid varit. När jag bodde hemma hade vi alltid huset fullt med folk. Vi hade alltid vänner hemma, och även om jag inte var hemma kunde de ta en kaffe med mina föräldrar. Jag älskar att komma hem, och gör det några gånger om året, men jag önskar att jag kunde göra det mer.

Idrotten förde honom till storstan

Bollspelandet förde honom sedan i förlängningen till Uddevalla och vidare till huvudstaden. Med tiden blev det spel både inomhus och utomhus. I futsal har han flera SM-guld med FC Uddevalla. Det var när division 1-klubben Djurgården lockade med en startplats som han packade väskorna för fem år sedan.

Men den första tiden blev inte riktigt som den då 23-årige målvakten hade tänkt sig.

– Jag hade en deal med Djurgården och tänkte först att det skulle vara skitspännande med storstan och så där. Men jag bodde i en stuga på en camping i Täby kyrkby och det var 20 minuter till bussen. Futsalen var inte heller så seriös som jag trodde.

Det var nära att han flyttade hem, men då fick han lyckligtvis en ny lägenhet mer centralt. En bra början, men det var också i den vevan musiken kom in i hans liv – och förändrade allt.

– Jag har haft musiken som intresse egentligen hela tiden. Det kommer från min mormor som är trubadur och det är något vi delar med varandra. Men det var här det började ordentligt. Det har gått fort på den här korta tiden, säger Joakim Andersson.

"Bellman" lägger många timmar i studion varje dag.
"Bellman" lägger många timmar i studion varje dag. Foto: Privat

Producerar på kvällarna

Vid den här tiden hade han börjat producera elektronisk musik på kvällarna efter futsal- och fotbollsträningen. Han hade redan året innan nått en miljon lyssningar på Spotify med projektet Must Be Nice, men sedan flytten till Stockholm hade musikintresset tagit ny fart.

Via musikskaparsajten Soundcloud hittade han en likasinnad kille som han började skriva med på engelska, tills de båda insåg att de bodde en kvart ifrån varandra.

– Vi hittade varandra och började kommentera på varandras remixer, säger han.

Tillsammans åstadkom de en superhit som hittills lyssnats på 67 miljoner gånger. En elektronisk cover på brittiska duon Eurythmics låt ”Sweet Dreams” som ett tag låg på topp 20-listor i Sverige, men även i Tyskland och Frankrike.

– Vi trodde inte så mycket på den, för den är lite småseg faktiskt. Men vi skrev på ett skivkontrakt och släppte låten. Två veckor senare stack den iväg överallt. Det var svårt att ta in det, men det förändrade liksom hela gamet för en, säger Joakim Andersson.

Efter superhiten började samtalen strömma in från artister, dj:er och managers. Numera har ”Bellman” totalt 100 miljoner spelningar på Spotify och både producerar och skriver låtar åt artister som Benjamin Ingrosso, Danny Saucedo, Nause och Mapei. Titt som tätt jobbar han också med Färgelandabördige kollegan Palle Hammarlund, som på Dolly Styles låt Bam bam.

– Jag ville använda den här låten till att öppna nya dörrar och visa att jag är en duktig producent. Jag vill kunna jobba med det här på heltid, säger han.

Joakim Andersson är familjär av sig. Åker hem till Färgelanda, där han har familjen och vänner kvar, så ofta han kan.
Joakim Andersson är familjär av sig. Åker hem till Färgelanda, där han har familjen och vänner kvar, så ofta han kan. Foto: Johan Lindahl

Hård bransch

Dessvärre är det en hård bransch och den första superhiten tjänade han nästan inga pengar på, trots att han hade skivkontrakt.

– Jag skrev på när jag var orutinerad. Om det hänger på mig eller människorna som var inblandade, det låter jag vara osagt. Jag vet att den har dragit in mycket pengar åt andra. Man behöver tyvärr åka på en smäll för att förstå hur det funkar, säger han.

Han skrev dock nyligen på ett nytt kontrakt med jättebolaget Universal, som han beskriver som ”tre nivåer upp” och producerar allt från elektronisk dansmusik till akustisk pop och hiphop.

– Jag älskar ju all musik. Man är ju allätare liksom. Men pop i alla dess former är min starka sid. Allt som intresserar mig vill jag hoppa på. Lära mig mer och testa nya grejer.

I förra veckan spelades en av hans låtar, med R’n’b-sångerskan Kat Penkin, på BBC Radio One i England.

– En milstolpe kan man säga. Det var häftigt att kunna bocka av det.

Haft olika namn

I början av musikkarriären hade han olika namn i olika projekt. Det var först nyligen han kom på att det gamla smeknamnet Bellman som hängt med fram tills nu även kan funka i den branschen.

– Jag hade aldrig tänkt på det innan. Det är ju unikt och lite konstigt, en ögonbrynshöjare. Sedan dess sitter det i. I dag är jag glad för det, för det är ju en rolig historia bakom, säger han.

På Danny Saucedos senaste singel ”Ingen e som solen” med Mapei står Joakim ”Bellman” som huvudproducent.

– Det är kul att en sån liten grej från Höjdens fotbollsplan blev till det här. Väldigt roligt faktiskt, säger han.

Det är kul att en sån liten grej från Höjdens fotbollsplan blev till det här
Joakim ”Bellman” Andersson, låtskrivare och producent

Trots de musikala framgångarna spelar han fortfarande futsal på hög nivå. Numera med Real Internacional i Svenska Futsalligan. Inget anmärkningsvärt med det, förutom att laget spelar sina hemmamatcher nästan fyra timmars bilväg bort – i Jönköping.

– Jag pendlar dit en gång i veckan för match, och så tränar jag här i Stockholm med Hammarby, säger han och skrattar.

Målvakter brukar vara lite konstiga, sägs det. Kanske gäller det även ”Bellman”.

– Jag älskar fotboll och futsal, jag brinner för det. Jag måste spela, jag kan inte sluta nu. Men det funkar bra ihop med musiken, jag sitter på tåget och proddar. Visst, det tar på en, men jag älskar det. Det är jävligt roligt, säger han.

Joakim Andersson (uppe i vänstra hörnet) var med 2018 när IFK Uddevalla vann SM-guld i futsal.
Joakim Andersson (uppe i vänstra hörnet) var med 2018 när IFK Uddevalla vann SM-guld i futsal. Foto: JOHAN BERNSTRÖM

Familjen kvar i Färgelanda

Hemma i Färgelanda har han familjen kvar, både mamma och pappa bor kvar på Ekvägen.

Trots att han bott i Stockholm i fem år föredrar han fortfarande det dalsländska lugnet.

– Jag hade aldrig kunnat bo inne i Stockholms stad. Jag föredrar landet före storstan alla dagar i veckan. Efter jobbet har jag gjort mitt, då måste jag hem och släppa stressen. Jag måste ha lite vischan feeling, säger Joakim Andersson.

Fakta

Joakim ”Bellman” Andersson

Namn: Joakim Andersson

Från: Färgelanda

Ålder: 28

Bor: Stockholm

Familj: Flickvännen Philippa

Jobbar med: Låtskrivare och producent

Inspireras av: Kanye West, Post Malone och Miley Cyrus

Gör i övrigt: Spelar futsal i SFL för Real Internacional

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se

Artikeltaggar

BBCEDMFutsalFärgelandaHiphopMusikPalle HammarlundPopSpotifyStockholmUddevallaUniversalValboskolan