Hoppa till huvudinnehållet

Det måste löna sig att ha arbetat ihop sin pension

Publicerad:
SPF Seniorerna menar att politiken måste renovera pensionssystemet snarare än rasera det.
SPF Seniorerna menar att politiken måste renovera pensionssystemet snarare än rasera det. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För tre av fyra svenskar, idag och imorgon, lönar det sig dåligt att arbeta ihop sin pension. Medan det för en av fyra svenskar troligen kommer att löna sig. För merparten av oss kommer det alltså inte att löna sig att ha arbetat för vår pension.

Ändå var tanken med det nya pensionssystemet att pensionen i högre grad ska bygga på utfört förvärvsarbete. Detta levs alltså inte upp till idag. Pensionssystemet liknar nu alltmer ett folkpensionssystem där alla får ungefär samma allmänna pension.

Vi är många som har betalat eller betalar in till pensionen med arbetstid och slit och sedan upplever att den pension man får är en stor besvikelse. När det saknas koppling mellan arbetsinsatser och pensionsnivå minskar tilliten till systemet och människor ifrågasätter nyttan med att arbeta för pensionen.

Politiska beslut de senaste åren har bidragit till denna utveckling. Grundskyddet har höjts och inkomstpensionstillägget har införts. Men samtidigt har förstärkningar av den inkomstrelaterade allmänna pensionen och åtgärder för ett verkligt längre arbetsliv negligerats.

Vi från SPF Seniorerna menar att politiken måste renovera systemet snarare än rasera det. Brandkårsutryckningar som skattesänkningar, olika tillägg och utdelning av överskott räcker inte. Vill man verkligen ha ett inkomstbaserat pensionssystem så finns inga genvägar, då måste avsättningarna till inkomstpensionen höjas och komma både dagens och framtidens seniorer till del.

Siv Gustavsson, distriktsordförande SPF Seniorerna Norra Älvsborg

Artikeltaggar

LönerPensionPrivatekonomiSPF Seniorerna