Hoppa till huvudinnehållet

Byborna vädjade men nu ska samlingslokalen säljas

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Tisselskogs församlingshem används till många olika verksamheter.
Tisselskogs församlingshem används till många olika verksamheter. Foto: Tommy Löfgren

Tisselskogs församlingshem ska säljas. Trots en rad skrivelser, bland annat från kyrkoherden, och namninsamling tog Steneby kyrkofullmäktige beslutet vid sitt senaste möte.

Det innebär att byns enda samlingshus försvinner.

Sedan kyrkofullmäktiges möte i våras har kyrkorådet utrett ytterligare en gång om församlingshemmet i Tisselskog ska säljas eller inte. Det resulterade i att de rekommenderade kyrkofullmäktige att anta en budget som bestod av att församlingshemmet säljs. Det var dock stor oenighet i frågan.

En rad skrivelser från verksamheter som använder huset har också lämnats in. Kyrkoherde Katia Postol vädjade om att omvärdera beslutet att sälja församlingshemmet och tog upp flera punkter hon ville att kyrkofullmäktige skulle se över innan budgeten antogs. Bland annat gudstjänstlokaler under vinterhalvåret, solceller på taket, finansiering genom att sälja skogsfastighet av testamenterad gåva.

”Väldigt tråkigt”

Dessutom har en namninsamling gjorts där församlingsmedlemmar skrivit under att de vill att Tisselskogs församlingshem ska vara kvar i församlings regi.

Men beslutet togs, dock efter viss diskussion och votering som slutade 10-5.

– Det är väldigt tråkigt. Det är ett stort engagemang i Tisselskog och det slår undan benen för dem. De har inget annat samlingshus, församlingshemmet har varit bygdens samlingspunkt. Det slår också direkt på kyrkoherden som nu inte har någon lokal för kyrkans sammankomster. Jag tror att många engagerade kommer att lägga av nu, säger Sven Pettersson som är ordförande i Steneby kyrkoråd.

Han innehar sin post året ut sedan efterträds han av Göte Johansson.

– Jag har i flera år aviserat att jag vill avgå men har blivit tillfrågad att fortsätta. Det har varit svårt att hitta ersättare. Men nån gång måste man realisera det man aviserat. Efter 16 år tycker jag att jag har gjort mitt, säger han.

Sven Pettersson, ordförande i Steneby kyrkoråd.
Sven Pettersson, ordförande i Steneby kyrkoråd. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiEtik och religionFörsamlingarGåvorGöte JohanssonKatia PostolSolcellerStenebySven PetterssonTisselskog

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.