Hoppa till huvudinnehållet

Många mindes nära och kära: ”En av de viktigaste helgerna under året”

Publicerad:
Angela Oliva från Strömstad passade på att lägga en krans och tända ett ljus för sin sambo som ligger begravd på kyrkogården i Högsäter. Hon var en av många dalslänningar som tog tillfället i akt att besöka någon av kyrkogårdarna i Dalsland.
Angela Oliva från Strömstad passade på att lägga en krans och tända ett ljus för sin sambo som ligger begravd på kyrkogården i Högsäter. Hon var en av många dalslänningar som tog tillfället i akt att besöka någon av kyrkogårdarna i Dalsland. Foto: Ingvar Spetsmark

Det var många i Dalsland som under allhelgonahelgen passade på att tända ett ljus, lägga en krans eller några höstblommor för att minnas de som har dött. Angela Oliva, Strömstad, passade i helgen på att besöka kyrkogården vid Högsäters kyrka för att sätta ljus på sin sambos grav.

– Det här är en högtid som alltid varit viktig för mig, säger Angela Oliva, som kommer från Guatemala, där den här helgen har mycket stor betydelse.

– I Guatemala är detta en av de viktigaste helgerna under året, säger hon.

Under allhelgonahelgen har uppskattningsvis cirka fyra miljoner svenskar placerat ut ljus, kransar eller höstblommor på gravar för att minnas de som har dött. Alla helgonahelgen har en lång tradition i Sverige. Det handlar om en högtid som blivit allt viktigare att fira i Sverige.

Uppskattningsvis cirka fyra miljoner svenskar har under allhelgonahelgen tagit tillfället i akt att smycka gravar med ljus, kransar eller höstblommor.
Uppskattningsvis cirka fyra miljoner svenskar har under allhelgonahelgen tagit tillfället i akt att smycka gravar med ljus, kransar eller höstblommor. Foto: Ingvar Spetsmark

Det finns uppgifter om att allhelgonahelgen firades redan år 1198 i något som heter Vallentunakalendariet. Detta var dagen då man ville uppmärksamma alla de helgon som inte hade egna dagar i almanackan.

Det var först på 1950-talet som bruket att tända ljus spred sig i Sverige.

Ingvar Spetsmark

Artikeltaggar

DalslandEtik och religionGuatemalaHögsäters kyrkaHögtiderKyrkogårdarMänskligtStrömstad

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.