Hoppa till huvudinnehållet

Här är kommunens planer för lekplatserna – fem prioriteras

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Lekplatsen i Terrassparken är en av de lekplatser som Dals-Eds kommun ska satsa på att hålla i gott skick.
Lekplatsen i Terrassparken är en av de lekplatser som Dals-Eds kommun ska satsa på att hålla i gott skick. Foto: Mattias Modéen

Timmertjärn, Äng och Terrassparken. Samt de två lekplatserna vid de kommunala baden. Det är på de fem ställena som Dals-Eds kommun ska prioritera att hålla lekplatserna i gott skick.

För sex år sedan gjordes en översyn av lekplatserna i Dals-Eds kommun. Sedan dess har flera som varit i dåligt skick tagits bort. Nu slås det fast vilka fem som det ska satsas på.

Färre men bättre

– Jag tror att vi hade 20 lekplatser för några år sedan. Flera av dem var i väldigt dåligt skick och de var dåligt underhållna. Några klarade inte heller säkerhetskraven. Det vi gör nu är att säkerställa att vi har färre, men bättre lekplatser, säger Andreas Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Beslutet att satsa på de fem lekplatserna har - utöver besiktning - även föregåtts av en undersökning bland barnfamiljer, som fått tycka till om kommunens lekplatser. Det som efterfrågats mest är mer lekutrustning och fler miljöer som stimulerar till aktivitet i olika former.

Med besiktningen av lekplatserna och undersökningen bland barnfamiljer som grund har kommunen beslutat att inte bygga några nya lekplatser, utan i stället gör om utvecklingsplanen för befintliga lekplatser.

Fem lekplatser prioriteras i Dals-Eds kommun. Terrassparken i centrala Ed är en av dem.
Fem lekplatser prioriteras i Dals-Eds kommun. Terrassparken i centrala Ed är en av dem. Foto: Mattias Modéen

”Göra lite i taget”

Summa summarum innebär det att kommunen nu kommer att satsa resurserna på tre större och två mindre lekplatser. De större är Timmertjärn, Äng och Terrassparken, varav Timmertjärn är nybyggd och ligger under Edshus ansvar.

De två mindre är centralbadplatsen i Ed och Håbols badplats.

– Vi har ett par hundra tusen kronor i budgeten för att rusta lekplatserna. Vi kommer inte att göra allt på en gång, utan lite i taget, säger Andreas Nilsson.

Kommunstyrelsen var enig i sitt beslut om prioriteringarna och Socialdemokraterna fick även igenom ett förslag om att utreda möjligheterna att på sikt bygga en ny lekplats för mindre barn på Le-området, nära småbåtshamnen.

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunHåbolLekplatserPolitikSamhälleTimmertjärn

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.