Hoppa till huvudinnehållet

Två kommuner kan få dela socialchef: ”Finns för- och nackdelar”

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Johan Lundh har varit tillförordnad socialchef i Dals-Ed i sex månader. Han är sedan tidigare även omsorgschef i Färgelanda kommun.
Johan Lundh har varit tillförordnad socialchef i Dals-Ed i sex månader. Han är sedan tidigare även omsorgschef i Färgelanda kommun.

Ska Dals-Eds kommun ha en socialchef på heltid, eller kan chefstjänsten delas med Färgelanda? Det är en fråga som kan få sitt svar i slutet av november.

– Det har öppnat upp sig för ett eventuellt fortsatt samarbete, säger Kenneth Gustavsson (C), ordförande i socialnämnden.

Johan Lundh har varit tillförordnad socialchef i Dals-Eds kommun sedan den förre socialchefen Tommy Almström efter åtta år lämnade sin post i våras. Johan Lundh är sedan tidigare även omsorgschef i Färgelanda kommun och nu kan det bli så att Dals-Ed och Färgelandas kommuner väljer att dela på en socialchefstjänst permanent.

– Vi har haft den här frågan uppe en längre tid och det har under tiden öppnat sig för ett eventuellt fortsatt samarbete med Färgelanda, säger Kenneth Gustavsson (C), ordförande i socialnämnden.

Den risk- och konsekvensanalys som kommunledningen beställt ska vara klar inom några veckor och presenteras på kommunstyrelsens möte i slutet av november.

– Det finns naturligtvis både för- och nackdelar med att dela en socialchefstjänst med en annan kommun. Den analys vi gör ska visa de olika delarna, men jag hoppas att vi ska vara redo att ta ett beslut i den här frågan när kommunstyrelsen har sitt möte, säger Kenneth Gustavsson.

Utreds även i Färgelanda

Även i Färgelanda görs en utredning kring konsekvenserna av att dela på en socialchefstjänst/omsorgschef med Dals-Eds kommun. Utredningen i Färgelanda ska också den vara klar inom kort och redo att presenteras för kommunstyrelsen i mitten av november.

Håkan Gusteus (L) är ordförande i socialnämnden i Färgelanda.

– Det ska bli väldigt intressant att läsa den här utredningen. Det är inte bara att ta bort en chef halva tiden, då måste man i så fall fylla på underifrån också, säger Håkan Gustéus.

Inte ovanligt dela tjänster

Att mindre kommuner delar chefstjänster med varandra är inte helt ovanligt. För något år sedan beslutade till exempel Bengtsfors och Melleruds kommuner att dela socialchefstjänsten mellan varandra.

– De kommunerna har gjort en organisation utifrån en sådan lösning. Vi håller som sagt på att sammanställa risk- och konsekvensanalyserna så jag vill inte gå händelserna i förväg, men det jag hoppas är att vi ska få ett avgörande om vilken väg vi ska ta. Vi behöver hitta en stabilitet för den ledningsgrupp som vi har i kommunen, säger Kenneth Gustavsson.

Artikeltaggar

BengtsforsDals-Eds kommunFärgelandaHåkan GusteusKenneth GustavssonMellerudSocialnämnderVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.