Hoppa till huvudinnehållet

Avdelning på äldreboende stängs – kommunen sparar pengar

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se

38 platser blir 29 när Dals-Eds kommun stänger en avdelning på äldreboendet Edsgärdet. Anledningen är främst att flera platser stått tomma de senaste åren, men kommunen sparar även pengar genom att minska antalet platser.

– Vi lägger Västan i malpåse tills vidare. Sedan får vi se om platserna behövs igen i framtiden, säger socialnämndens ordförande Kenneth Gustavsson (C).

38 platser blir 29 när Dals-Eds kommun tills vidare stänger en avdelning för särskilt boende på Edsgärdet.
38 platser blir 29 när Dals-Eds kommun tills vidare stänger en avdelning för särskilt boende på Edsgärdet. Foto: Tommy Löfgren

De fyra avdelningarna för särskilt boende på Edsgärdet ska bli tre. Det har socialnämnden i Dals-Eds kommun beslutat.

– Vi lägger Västan i malpåse tills vidare. Sedan får vi se om platserna behövs igen i framtiden. I grund och botten beror det här på att vi haft flera tomma platser på Edsgärdet de senaste åren. Vi var inne på att göra den här förändringen redan förra hösten, men valde då att avvakta ett år, säger Kenneth Gustavsson (C), ordförande i socialnämnden.

I början av nästa år

Totalt är det nio platser på särskilt boende som försvinner. Västan ska stängas successivt och avvecklingen ska vara klar i början av nästa år.

– Den absolut största anledningen till att vi lägger Västan i malpåse är att platserna inte behövs just nu. Men samtidigt måste vi alla jobba med de samlade ekonomiska utmaningar som kommunen har. Vi måste ha verksamheter utifrån det behov av platser vi har, säger Kenneth Gustavsson.

Med förändringen på Edsgärdet följer även att de korttidsplatser som tillfälligt varit där - under tiden det funnits tomma platser på Västan - kommer att flytta till Hagalid.

– Vi kommer att öppna fler korttidsplatser där i stället. Det är på Hagalid korttidsboendet ska vara, säger Kenneth Gustavsson.

Totalt handlar det om två korttidsplatser.

Förändringarna innebär att antalet anställda inom omsorgen i Dals-Ed minskar.

– Totalt sett blir det något färre personal inom omsorgen, men det har inte bara med den här förändringen att göra, säger Kenneth Gustavsson.

Kommunen räknar med att i runda slängar spara runt 2,6 miljoner kronor netto på årsbasis med åtgärderna.

Kenneth Gustavsson, C, är ordförande i socialnämnden i Dals-Ed.
Kenneth Gustavsson, C, är ordförande i socialnämnden i Dals-Ed. Foto: Helena Lindgren

Längre tid för bistånd

En risk som finns när Västan stängs är att det kan innebära att det tar längre tid med biståndsbeslut. Men Kenneth Gustavsson menar ändå att kommunen kommer klara kraven på att det får ta max tre månader att verkställa ett beslut om bistånd.

– De senaste åren har det i princip varit så att man kunnat få ett biståndsbeslut beviljat nästan på dagen, eller på bara några dagar. Det kommer kanske att ta lite längre tid nu.

Artikeltaggar

BeslutBiståndDals-Eds kommunEdsgärdetKenneth GustavssonOmsorgSocialnämnderVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.