Hoppa till huvudinnehållet

ARN ger kvinna rätt i strid mot bilbolag – ska betala tillbaka nästan 50 000

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
ARN (Allmänna Reklamationsnämnden) ålägger bilföretaget att betala tillbaka nästan 50 000 kronor efter att bilen havererat direkt efter att den såldes.
ARN (Allmänna Reklamationsnämnden) ålägger bilföretaget att betala tillbaka nästan 50 000 kronor efter att bilen havererat direkt efter att den såldes. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Kvinnan åkte från Dalsland till Värmland för att köpa en begagnad bil för drygt 100 000 kronor av Skattkärrs bilförsäljning i Karlstad. Men bara efter en vecka slutade bilen att fungera. Nu rekommenderar ARN bilföretaget att ersätta kvinnan med närmare 50 000 kronor.

Det var för ett år sedan som kvinnan, som bor i norra Dalsland, köpte bilen. Hon gav 104 000 kronor för den och fick en månads garanti.

Men redan på väg hem från bilförsäljaren började bilen att krångla. Motorlampan tändes efter några kilometer. Hon åkte tillbaka till bilbolaget, som tog bort felkoderna. Men motorlampan fortsatte att lysa.

Kvinnan fick då löfte av en anställd på företaget att hon själv kunde åka till en verkstad, så skulle företaget stå för kostnaderna. Verkstan bytte bränslepump, men bilen blev dålig igen och en vecka efter senare gick den inte längre att starta. Hon lämnade in bilen på verkstan igen.

Det mesta var trasigt

Där konstaterades att det mesta i bränsleväg var trasigt, men bilföretaget vägrade då att betala tillbaka kvinnan några pengar.

Företaget menade att kvinnan tankat fel bränsle i bilen och att det var därför som bilen hade rasat samman.

Kvinnan anmälde därefter företaget till ARN (Allmänna Reklamationsnämnden), som i sitt beslut menar att Skattkärrs bilförsäljning inte kunnat bevisa att felet inte fanns när de sålde bilen. Det finns enligt ARN inte heller stöd för företagets påstående att kvinnan tankat fel bränsle. Felet ska ses som ursprungligt och fanns när bilen såldes till kvinnan.

Kan inte överklagas

Mot bakgrund av det anser ARN att Skattkärrs bilförsäljning ska betala tillbaka kvinnan totalt drygt 47 500 kronor.

ARN:s beslut kan inte överklagas.

Artikeltaggar

BeslutBrott, lag och rättDals-Eds kommunDalslandKarlstadÖverklaganden

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.