Hoppa till huvudinnehållet

Äventyrsparken får inte längre visa djur – företaget överklagar beslutet

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Länsstyrelsen har beslutat att Dalslands Aktiviteter inte längre får visa djur offentligt. På bilden syns företagets grundare, Kjell Johansson, utfordra en av älgarna.
Länsstyrelsen har beslutat att Dalslands Aktiviteter inte längre får visa djur offentligt. På bilden syns företagets grundare, Kjell Johansson, utfordra en av älgarna. Foto: Sanna Stark

Företaget Dalslands Aktiviteter i Steneby får inte längre visa djur offentligt. Det har länsstyrelsen beslutat, som menar att företaget saknar förmåga att sköta djuren på ett bra sätt.

Dalslands Aktiviteter ifrågasätter starkt denna bedömning och företaget har nu också överklagat beslutet.

Länsstyrelsen har gjort flera kontroller av verksamheten och har vid dessa tillfällen påtalat olika brister i företagets djurhållning av älgar, mufflonfår, dovhjort och fiskar.

Enligt myndigheten har bland annat älgarnas klövar varit i behov av verkning, en älg har varit mager, fodertråg har varit smutsiga och det ska även ha funnits skaderisker.

Nya kontroller har därefter gjorts och Länsstyrelsen skriver också att Dalslands Aktiviteter vidtagit åtgärder. Men myndigheten bedömer inte att dessa åtgärder varit tillräckliga.

”Djur har lidit i onödan”

Länsstyrelsen påtalar att det förekommit ”grundläggande och till viss del uppenbara brister i djurens skötsel”. ”Bristerna har gjort att djur har riskerat att utsättas för onödigt lidande”, skriver Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen skriver också att veterinär inte regelbundet besökt älgparken, vilket haft ”negativ effekt på djurens hälsa”.

Myndigheten sammanfattar kritiken med att skriva att företaget ”visat okunskap om gällande lagstiftning samt djurens grundläggande behov”. Enligt länsstyrelsen visar det också på ”bristande förmåga att sköta om djuren på ett bra sätt”.

Länsstyrelsen bedömer därför att ansvarig Pontus Gyllenberg inte längre har den kunskap som krävs för att bedriva verksamhet med offentlig förevisning av djur.

Pontus Gyllenberg är vd för Dalslands Aktiviteter.
Pontus Gyllenberg är vd för Dalslands Aktiviteter. Foto: Conny Hultgren

När Dalslänningen ringer upp Pontus Gyllenberg, vd för Dalslands Aktiviteter, ifrågasätter han föreläggandet.

– Jag sitter fortfarande i diskussion med dem. Men vi har vidtagit de åtgärder som de har krävt av oss. Vissa saker som de påtalat är rena bedömningssaker. Älgarna är verkade.

– Sedan är det så att det bara är älgarna som vi behöver visningstillstånd för. Det är dem vi visar för allmänheten i älgparken. Jag håller inte med om det att tillståndet skulle gälla mufflonfår och dovhjort. De vistas i vilthägn och visas inte för allmänheten, säger Pontus Gyllenberg.

– När det gäller veterinärerna så är det så att distriktsveterinärerna har haft en väldigt hög belastning, men vi har en kontinuerlig kontakt med dem, fortsätter han.

Inte haft visningar med älgar

Dalslands Aktiviteter har inte haft visningar av älgarna under den gångna sommaren på grund av processen med länsstyrelsen.

– Nej, älgparken är stängd. Det beror på det här, säger Pontus Gyllenberg.

Han berättar att han fortfarande tror att det går att få till lösning.

– Vi får se vad de fortsatta diskussionerna med länsstyrelsen mynnar ut i. Jag tror fortfarande att det finns en öppning. I annat fall får vi gå vidare och överklaga till förvaltningsrätten. Det är i så fall det som återstår, fortsätter han.

På måndagen stod det klart att Dalslands Aktiviteter lämnat in en överklagan.

Vad kommer det att innebära för er verksamhet om ni inte får visa djur offentligt?

– Det vore tråkigt eftersom det är en aktivitet som försvinner. Men vi har totalt 50 aktiviteter så det är inget vi står och faller med. Av vår totala omsättning på 10 miljoner kronor står älgparken för cirka 300 000 kronor så det är inte många procent av totalen. Men hela vår verksamhet handlar om att visa skogen och naturen och det vore tråkigt om det här försvann, säger Pontus Gyllenberg.

Dalslänningen ringer sedan upp Rebecca Hoogstraten, samordnare för djurskydd på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Vilka djur omfattas av föreläggandet? Enligt Pontus Gyllenberg är det bara älgarna som kräver förevisningstillstånd. De övriga djuren finns i vilthägn och visas inte för allmänheten.

– Föreläggandet om visningstillstånd gäller samtliga djur. Inte bara älgarna utan även mufflonfår, dovhjort och fiskar, säger Rebecca Hoogstraten.

Ni verkar ha olika meningar när gäller bedömningen av djuren, och enligt Pontus Gyllenberg så har företaget vidtagit de åtgärder som ni från länsstyrelsens sida har krävt. Vad säger du om det?

– De har vidtagit vissa åtgärder, men vi ser brister främst när det gäller lämpligheten i djurskötsel och när det gäller kunskaperna om djurskyddslagen.

Enligt Pontus Gyllenberg pågår fortfarande en diskussion mellan er och honom i frågan. Han tror att det går att hitta en lösning.

– Vi har fattat vårt beslut och det som i så fall återstår för företaget att göra om de inte är nöjda är att överklaga, säger Rebecca Hoogstraten.

Kjell Johansson är grundare av Dalslands Aktiviteter. Han ifrågasätter kompetensen hos länsstyrelsen när myndigheten beslutar att förelägga företaget att inte längre offentligt får visa djur.

Kjell Johansson är grundare av Dalslands Aktiviteter.
Kjell Johansson är grundare av Dalslands Aktiviteter. Foto: Conny Hultgren

– Det lättaste sättet är att gå ut och titta på mufflonfåren och älgarna. Om de har hull. För det har de. Att det varit smutsigt i fodertrågen beror på att det har legat gräs där eftersom det varit barn som trott att älgarna äter gräs, säger Kjell Johansson.

Kjell Johansson menar att både han själv och Pontus Gyllenberg har erforderlig kunskap.

– Vi har båda gått en älgparkskurs och jag har även rätt att söva djur. Jag har även vikarierat på älgparken i Munkedal, och hade tillstånd från både zoolog och länsstyrelsen. Om jag duger jag till att sköta den älgparken så duger jag väl till att sköta min egen älgpark.

Vad innebär det för er verksamhet om ni inte får visa djur?

– Det innebär inte så mycket för vår verksamhet i stort, men det kommer att innebära att tre-fyra ungdomar blir arbetslösa.

Kommer ni att överklaga länsstyrelsens beslut?

– Ja, naturligtvis. Jag måste också säga att jag starkt ifrågasätter kompetensnivån från länsstyrelsens sida när de gör den här bedömningen, säger Kjell Johansson.

På måndagen lämnade Dalslands Aktiviteter in en överklagan till förvaltningsrätten.

Artikeltaggar

BristerDalslandDalslänningenDjurDjur och naturKjell JohanssonMunkedalPontus GyllenbergStenebyÅtgärderÖverklaganden

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.