Hoppa till huvudinnehållet

Snön föll i norra Dalsland – och mer väntas i mitten av veckan

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Det snöade en del i de norra delarna av Dalsland under måndagsmorgonen. Raeljo och Rafaela tog tillsammans med sin pappa ut pulkor och provade att bygga snögubbar i Bengtsfors.
Det snöade en del i de norra delarna av Dalsland under måndagsmorgonen. Raeljo och Rafaela tog tillsammans med sin pappa ut pulkor och provade att bygga snögubbar i Bengtsfors. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Boende i nordligaste Dalsland vaknade upp till närmare en decimeter snö på måndagsmorgonen. Men snövädret kommer att dra bort till tisdagsmorgonen och följas av mest molnigt väder. En ny portion snö kan dock komma igen senare i veckan och då över hela Dalsland.

Gränsen för mildare väder där nederbörden faller som regn och kyligare väder där det blir snö går de närmaste dagarna genom Dalsland. På måndagsmorgonen föll nederbörden mest som snö i norra Dalsland, medan det regnade i de södra delarna av landskapet.

Charlotte Eriksson är meteorolog på SMHI.

– Vi har haft en gul vädervarning för norra Dalsland det senaste dygnet. Under måndagskvällen kommer nederbörden att mestadels övergå i regn, innan nederbördsområdet drar bort norrut, säger hon.

Många i norra Dalsland vaknade till ett vitt snötäcke på måndagsmorgonen. I Bengtsfors var det ett par centimeter snö, men längre norrut mot gränsen till Värmland kom det närmare tio centimeter snö på sina håll.
Många i norra Dalsland vaknade till ett vitt snötäcke på måndagsmorgonen. I Bengtsfors var det ett par centimeter snö, men längre norrut mot gränsen till Värmland kom det närmare tio centimeter snö på sina håll. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Nollgradigt

Temperaturen kommer att ligga på omkring noll grader under natten mot tisdag. Lokalt kan det vara halt på vägarna, men det finns ingen allmän vädervarning.

Under tisdagen väntas mest uppehåll och fortsatt temperaturer kring noll grader eller några plusgrader i de södra delarna.

Natten mot onsdag bjuder på klarare väder och då blir det mer allmänt någon eller några minusgrader.

Mer snö

Efter en solig start på onsdagsmorgonen mulnar det sedan åter på och till kvällen väntas en ny portion med snö.

– Som prognoserna ser ut just nu, så blir det snö i hela Dalsland och det kan lägga sig lite även i de södra delarna, framför allt ute i terrängen. säger Charlotte Eriksson.

Som mest handlar det om drygt fem centimeter snö under kvällen och natten.

Men bakom snön trycker mildare luft på och under torsdagsdygnet övergår nederbörden åter i regn - även i de norra delarna av Dalsland.

Mot slutet av veckan väntas fortsatt gråmulet väder och en hel del nederbörd, men då främst i form av regn eftersom temperaturerna med goda marginaler väntas hålla sig på plussidan.

Artikeltaggar

BengtsforsDals-Eds kommunDalslandFärgelandaMellerudMolnigtOväderRegnSMHISnöVäderÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.