Hoppa till huvudinnehållet

Prisad exilförfattare till Bäckefors allra första författarkväll: ”Exklusivt”

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
Chika Unigwe är på Sverigeturné och Bäckefors är ett av de fyra stoppen.
Chika Unigwe är på Sverigeturné och Bäckefors är ett av de fyra stoppen. Foto: Stimmen Afrikas

Hösten med flest författarkvällar någonsin pågår för fullt för Bokdagar i Dalsland. Flera hundra har besökt de fyra första författarkvällarna i Upperud, Färgelanda och Dals Långed – nu ska en författarkväll för första gången hållas i Bäckefors.

Det är på Brukskällans Bryggeri som nästa författarkväll, den 9 november, äger rum. Gästar gör inga mindre än den prisade författaren Aase Berg och den internationellt omtalade nigerianska exilförfattaren Chika Unigwe, som just nu är på Sverigeturné.

Det är första gången som författarna är med i Bokdagarsammanhang.

– Det här är stort och exklusivt. Vi har länge arbetat för att locka internationella författare till Dalsland, bland annat har pandemin bromsat den satsningen. Och det är alltid lite mer jobb med utomnordiska medverkande, vad gäller resor och upplägg kring evenemangen, säger Victor Estby, verksamhetsledare för Bokdagar i Dalsland.

Första på svenska

Nigerianska Chika Unigwe är född i Nigeria och flyttade till Flandern 1995. Hon har gett ut fyra romaner och även publicerat noveller, essäer, lyrik och läroböcker. Hon skriver både på flamländska och engelska, och migration, identitet och diaspora är återkommande teman i hennes författarskap. Hon har bland annat tilldelats BBC Short Story Award 2003, och 2012 vann hon Afrikas största litterära pris, Nigeria Prize for Literature, för romanen ”On Black Sisters’ Street”.

Med novellsamlingen ”Bättre aldrig än sent” introduceras hon på svenska, och på författarkvällen kommer Chika Unigwe samtala med Elisabeth Hjorth, bland annat prisad författare och kritiker, på engelska.

Hyllad kritiker

Svenska författaren Aase Berg debuterade med diktsamlingen ”Hos rådjur” 1997. Därefter har hon gett ut allt från essäer och romaner, till ungdomsböcker och sakprosa. Hon är dessutom litteraturkritiker och har tilldelats Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen och Aftonbladets litteraturpris. Den nyutkomna ”Aases död” är hennes trettonde bok.

Kvällen är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland, Forum för poesi och prosa, Flo förlag, Studieförbundet Vuxenskolan Väst, Bengtsfors kommun och Brukskällan Bryggeri.

Aase Berg är aktuell med sin trettonde bok.
Aase Berg är aktuell med sin trettonde bok. Foto: Kaunitz-Olsson

Artikeltaggar

AftonbladetBBCChika UnigweDalslandFörfattareLitteraturNigeriaPoesiStudieförbundet Vuxenskolan

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.