Hoppa till huvudinnehållet

Folkfestivalen inleddes med långväga buskspel: ”Vi hängde på”

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
Stenebyeleverna Ellinor Werner, Stockholm, Marvin Cowles, Aachen i Tyskland, och Helena Hagsköld Bäck, Tanumshede, jammade tillsammans när Åmål Folk Festival inleddes i fredags.
Stenebyeleverna Ellinor Werner, Stockholm, Marvin Cowles, Aachen i Tyskland, och Helena Hagsköld Bäck, Tanumshede, jammade tillsammans när Åmål Folk Festival inleddes i fredags. Foto: Sanna Stark

I helgen spelades det musik i alla dess former när den tre dagar långa Åmåls folkfestival ägde rum. Festivalen inleddes med buskspel och jammande i ABF:s lokaler på fredagseftermiddagen– och redan vid öppning lattjade talangfulla musikanter med sina instrument runt om i lokalerna.

Riksspelmannen Alban Faust, som skulle spela på flera konserter under kvällen, var förstås på plats.

– Jag spelar med tre olika gäng i kväll. Då blir det dalsländsk musik. Det är helt fantastiskt hur mycket musik det finns här och jag tror inte att så många vet om den. Det är lite undanknuffat, liksom, säger riksspelmannen, bosatt i Mellerud.

Buskspel och jam

Från ett av rummen i ABF:s lokaler kunde ett stämningsfullt plingande höras precis efter festivalens öppnande. Där hade ett kompisgäng, som studerar på Stenebyskolan i Dals Långed, slagit sig ned och börjat jamma.

– En av arrangörerna till festivalen, Nina, är min gamla fiollärare. Då måste jag ju bara åka hit, säger Helena Hagsköld Bäck, från Tanumshede.

– Och vi hängde på, säger Ellinor Werner, inflyttad från Stockholm, spelandes på en gitarr.

Med var också Marvin Cowles, från Tyskland.

– Jag flyttade hit för två månader sedan, i samband med att jag började plugga på Steneby. I kväll ska jag bara lyssna på musiken, men förr brukade jag vara rätt skicklig på piano, säger han.

Alban Faust, för dagen spelandes på nyckelharpa, uppmärksammade dalsländsk musik på festivalen.
Alban Faust, för dagen spelandes på nyckelharpa, uppmärksammade dalsländsk musik på festivalen. Foto: Sanna Stark

Artikeltaggar

ABFAlban FaustFestivalerKonserterMusikNöje/KulturStenebyskolanStockholmTysklandÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.